Svatava Vašková pro Kulinaria.cz

Linecká vajíčka – velikonoční sušenky nejen pro koledníky

Moje hodnocení
1x

Linecké cukroví je nezbytnou součástí vánoční tabule, ale není žádný důvod, proč by tato tradiční dobrota měla chybět i na velikonočním stole. Stačí jen vyměnit formičku na vykrajování a připravíte lákavé sušenky v podobě vajíček. Šmrnc jim dodáte embosovaným válečkem, který na těstě vykouzlí efektní vzor.

10 porcí
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.
  2. Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
  3. Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto nebo hnětacím hákem v robotu. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
  4. Připravte vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček a váleček s reliéfem, dva plechy a pečicí papír. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
  5. Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte ho na placku asi 2-3 mm tenkou.  Nyní vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvořte sušenky. Sušenky pokládejte na pečicí papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut.
  6. Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je můžete marmeládou slepovat k sobě. Nakonec je můžete poprášit moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Dodejte vašemu cukroví, sušenkám k čaji nebo koláčům atraktivnější vzhled. Embosované válečky vytlačí při válení do těsta vzor, který těsto krásně ozdobí. S válečkem se vzorem velikonočních kraslic si pečení užijete nejen vy, ale i děti, které bude práce na vzorování těsta určitě bavit.

Vyzkoušejte připravit linecké cukroví podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková pro Kulinaria.cz


Přečtěte si také

Recepty