Suroviny
- hladká mouka 300 g + na pomoučení
- máslo 200 g
- cukr krupice 100 g
- žloutek 2 ks
- vanilkový cukr 1 sáček
- citronová kůra z 1/2 citronu
- rybízový džem (nebo malinový)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Nejprve opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.
- Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
- Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto nebo hnětacím hákem v robotu. Těsto zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky.
- Připravte vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček a váleček s reliéfem, dva plechy a pečicí papír. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na pomoučeném válu ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet.
- Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte ho na placku asi 2-3 mm tenkou. Nyní vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvořte sušenky. Sušenky pokládejte na pečicí papír na plechu a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 5 minut.
- Hotové sušenky nechte zchladnout a pak je můžete marmeládou slepovat k sobě. Nakonec je můžete poprášit moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Dodejte vašemu cukroví, sušenkám k čaji nebo koláčům atraktivnější vzhled. Embosované válečky vytlačí při válení do těsta vzor, který těsto krásně ozdobí. S válečkem se vzorem velikonočních kraslic si pečení užijete nejen vy, ale i děti, které bude práce na vzorování těsta určitě bavit.
Vyzkoušejte připravit linecké cukroví podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE