Kristina Zábrodská

Velikonoční ptáčci – jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak

Moje hodnocení
2x

Upečte si tradiční jidáše ve tvaru roztomilých ptáčků. Z kynutého těsta jim můžete splést i věnec jako hnízdečko. Přípravu těsta vám značně ulehčí kvalitní mixér.

30 porcí
120 minut
česká

Těsto

Dokončení

Postup přípravy

  1. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Do poloviny rozdrobte droždí, oslaďte 1 lžící cukru, promíchejte a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, osolte ji, oslaďte zbylým cukrem, nastrouhejte na ni citronovou kůru, rozkrájejte nadrobno máslo, promíchejte, v robotu použijte nástavec hnětací hák a zapněte párkrát pulz. Rozklepněte doprostřed 1 vejce a 1 žloutek, vlijte kvásek, přidejte kurkumu a uhněťte hladké nelepivé těsto.
  3. Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě těsto vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45 minut.
  4. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící větší kousky, vyválejte je na lehce pomoučené ploše na váleček o průměr 1,5 cm a stočte ho do tvaru ptáčka – zhruba ve třetině prameny překřižte a vzniklým očkem protáhněte delší část. Vytvarujte hlavičku ptáčka a do kratší části obtiskněte vidličku jako ocásek. Do hlavičky vmáčkněte jednu nebo dvě rozinky jako oči a do boku mandle jako křidélko. Skládejte je dál od sebe na připravený plech. Nechte je ještě 10–15 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý bílek prošlehejte vidličkou a ptáčky jím pomašlujte. Pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.
  6. Mezitím rozehřejte máslo a promíchejte s medem dohladka. Horké jidášky medem s máslem potřete a nechte zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kristina Zábrodská


Přečtěte si také

Recepty