Těsto
- mléko 250 ml
- droždí 30 g
- cukr krupice 40 g
- hladká mouka 500 g
- sůl 1/2 lžičky
- citronová kůra (najemno nastrouhaná) z 1 chemicky neošetřeného citronu
- máslo 80 g
- vejce 2 ks
- kurkuma 1/2 lžičky
- sušené rozinky 60 ks
- mandle 30 ks
- hladká mouka (na poprášení)
Postup přípravy
- Mléko zahřejte, aby bylo vlažné. Do poloviny rozdrobte droždí, oslaďte 1 lžící cukru, promíchejte a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.
- Do mísy prosejte mouku, osolte ji, oslaďte zbylým cukrem, nastrouhejte na ni citronovou kůru, rozkrájejte nadrobno máslo, promíchejte, v robotu použijte nástavec hnětací hák a zapněte párkrát pulz. Rozklepněte doprostřed 1 vejce a 1 žloutek, vlijte kvásek, přidejte kurkumu a uhněťte hladké nelepivé těsto.
- Mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě těsto vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to zhruba 45 minut.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící větší kousky, vyválejte je na lehce pomoučené ploše na váleček o průměr 1,5 cm a stočte ho do tvaru ptáčka – zhruba ve třetině prameny překřižte a vzniklým očkem protáhněte delší část. Vytvarujte hlavičku ptáčka a do kratší části obtiskněte vidličku jako ocásek. Do hlavičky vmáčkněte jednu nebo dvě rozinky jako oči a do boku mandle jako křidélko. Skládejte je dál od sebe na připravený plech. Nechte je ještě 10–15 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý bílek prošlehejte vidličkou a ptáčky jím pomašlujte. Pečte zhruba 15–20 minut dozlatova.
- Mezitím rozehřejte máslo a promíchejte s medem dohladka. Horké jidášky medem s máslem potřete a nechte zchladnout.
Velikonoční ptáčci jidášky z kynutého těsta tak trochu jinak Zdroj: Marek Kučera