Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- Kypřicí prášek 1 sáček
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- třtinový cukr 150 g
- majonéza (např. Hellmann´s) 250 ml
- polotučné mléko 300 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- máslo nebo olej na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- cukr moučka k servírování
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Ve větší míse smíchejte suché ingredience, polohrubou mouku, kypřicí prášek, kůru z 1 citronu a špetku soli.
- Třtinový cukr vyšlehejte s majonézou. Pomalu přidejte všechno mléko, vanilkový extrakt a dobře rozmíchejte. Suchou a tekutou směs spolu dobře promíchejte.
- Formu beránka vymažte máslem nebo olejem a vysypte hrubou moukou. Těsto do takto připravené formy nalijte a rovnoměrně rozprostřete. Přikryjte druhou polovinou formy a pečte 55 minut.
- Po upečení vytáhněte formu z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopte opatrně beránka z formy a lehce pocukrujte.
Inspirujte se dalšími recepty na tradičního velikonočního beránka: