Náplň:
- třtinový cukr (světlý) 220 g
- mletá skořice 1 lžíce
- máslo 80 g
Těsto:
- sušené droždí 2 lžičky
- plnotučné mléko (vlažné) 250 ml
- třtinový cukr (světlý) 100 g
- máslo 80 g
- sůl 1 lžička
- vejce 2 ks
- hladká mouka 500 g
Poleva:
- máslo 80 g
- moučkový cukr (pudrový) 180 g
- smetanový sýr (měkký) 1/4 hrnku
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Ozdoba:
- cukrová vajíčka (nebo čokoládová)
Postup přípravy:
- Nejprve 2 lžičky sušeného droždí a lžičku cukru rozpusťte ve 250 ml vlažného mléka a nechte 5 minut na teplém místě. Po 5 minutách by mléko mělo hezky napěnit.
- Do robotu nebo mísy přidejte 100 g světlého třtinového cukru, 80 g másla, 2 vejce, 500 g hladké mouky a sůl. Přilijte vzešlý kvásek a míchejte, dokud se nevytvoří pružné těsto, které nebude příliš mokré ani lepivé.
- Těsto vložte do mísy vymazané rostlinným olejem, přikryjte a nechte 1 hodinu odpočívat na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Plech vymažte máslem či olejem nebo vyložte pečicím papírem a v míse smíchejte máslo, 220 g třtinového cukru a lžíci mleté skořice. Na lehce pomoučeném válu vyválejte těsto do čtverce o tloušťce asi 0,5 cm.
- Na těsto rovnoměrně rozetřete utřenou směs másla, skořice a cukru. Těsto pevně srolujte do tvaru rolády a poté ho nakrájejte na 3 cm široké plátky. Pro vytvoření králíčka rozmotejte kousek kulatého skořicového šneka a udělejte každému kousku dvě králičí ouška.
- Vytvarované králíčky položte na plech a dejte na 10 minut do mrazáku, aby si zachovali svůj tvar. Po vyjmutí z mrazáku je přikryjte a nechte 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180–200 °C a pečte 15–20 minut dozlatova. Zatímco jsou králíčci v troubě, připravte si polevu. Vyšlehejte 80 g másla, 180 g moučkového cukru, ¼ hrnku krémového měkkého sýra, vanilkový extrakt a špetku soli.
- Směs šlehejte, dokud nebude hmota jemná a nadýchaná. Po upečení nechte králíčky trochu vychladnout a následně je ozdobte polevou. Na závěr je ozdobte čokoládovými vajíčky.
Prima FRESH TIP: Kvalitní přísady na upečení těchto velikonočních králíčků seženete v Marks & Spencer! Podívejte se nejen po mouce nebo cukru, ale hledejte i čokoládová vajíčka na ozdobu.
Kdo chce klasický mazanec, může si pustit náš videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý mazanec
Nebo vyzkoušet další velikonoční recepty: