Těsto
Náplň
- cibule (velká ) 1 ks
- vejce natvrdo 3 ks
- šunka 100 g
- špenát (čerstvý ) 100 g
- česnek 3 stroužky
- tvrdý sýr (nastrouhaný) 80 g
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve uvařte vejce natvrdo na náplň – vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Poté je prudce ochlaďte a oloupejte.
- Do velké mísy odvažte mouku, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs promíchejte a pak přidejte vodu, olej a syrová vejce. Vypracujte těsto a nechte chvíli odpočinout.
- Mezitím co těsto odpočívá, připravte náplň do beránka. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile začne mít cibulka zlatou barvu, přidejte na kousky nakrájenou šunku a ještě chvíli restujte. Pak přidejte nahrubo nakrájené listy špenátu, sůl, česnek a přiklopte. Nechte dusit, dokud špenát nezměkne.
- Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Poté do formy rozložte půlku těsta tak, aby vzniklo místo na směs. Vložte vařená vejce, zasypte nastrouhaným sýrem a přidejte směs se špenátem. Navrch rozprostřete zbytek těsta a přiklopte vrchním dílem formy.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 °C 60 minut. Poté vrchní díl formy dejte pryč, snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě dalších 10 minut. Hotového beránka nechte ve formě úplně vystydnout. Forma jej krásně pustí a půjde vám dobře vyklopit. Pokud máte horkovzdušnou troubu, pečení bude rovnoměrné.
Recept připravila foodblogerka Live with Anny pro značku MORA, která nabízí multifunkční trouby s patentovaným tvarem trub podle kamenné pece, díky kterému proudí vzduch v troubě rovnoměrně.