Slaný velikonoční beránek plněný špenátem a vejci

Moje hodnocení
9x

Symbol beránka byl velmi rozšířený už v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci ovládané po tisíciletí pastevci. Jako symbol je neodmyslitelně spjat i s hlavním křesťanským svátkem, Velikonoci. Dnes pečeme velikonočního beránka nejčastěji z třeného nebo tvarohového těsta a zdobíme mašlí. Zkuste ale letos pojmout tento tradiční velikonoční symbol jinak! Ozdobte svůj stůl vkusným a lahodným beránkem naslano.

1 porce
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Nejprve uvařte vejce natvrdo na náplň – vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut. Poté je prudce ochlaďte a oloupejte.
  2. Do velké mísy odvažte mouku, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs promíchejte a pak přidejte vodu, olej a syrová vejce. Vypracujte těsto a nechte chvíli odpočinout.
  3. Mezitím co těsto odpočívá, připravte náplň do beránka. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile začne mít cibulka zlatou barvu, přidejte na kousky nakrájenou šunku a ještě chvíli restujte. Pak přidejte nahrubo nakrájené listy špenátu, sůl, česnek a přiklopte. Nechte dusit, dokud špenát nezměkne.
  4. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Poté do formy rozložte půlku těsta tak, aby vzniklo místo na směs. Vložte vařená vejce, zasypte nastrouhaným sýrem a přidejte směs se špenátem. Navrch rozprostřete zbytek těsta a přiklopte vrchním dílem formy.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C 60 minut. Poté vrchní díl formy dejte pryč, snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě dalších 10 minut. Hotového beránka nechte ve formě úplně vystydnout. Forma jej krásně pustí a půjde vám dobře vyklopit. Pokud máte horkovzdušnou troubu, pečení bude rovnoměrné.

Recept připravila foodblogerka Live with Anny pro značku MORA, která nabízí multifunkční trouby s patentovaným tvarem trub podle kamenné pece, díky kterému proudí vzduch v troubě rovnoměrně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv MORA


Přečtěte si také

Recepty