Suroviny
- hladká mouka 150 g
- polohrubá mouka 200 g
- máslo 150 g
- cukr krupice 200 g + 30 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 3 ks
- mléko 200 ml
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
Postup přípravy:
- Nejprve oddělte bílky a žloutky a troubu předehřejte na 170 °C vrchní a spodní ohřev.
- 200 g cukru, vanilkový extrakt, povolené máslo a žloutky společně mixérem nebo v robotu důkladně šlehejte alespoň 10–15 minut.
- V jiné míse smíchejte prosáté mouky s kypřicím práškem a jedlou sodou. Do máslové směsi nyní už ručně zamíchejte střídavě v několika dávkách mléko pokojové teploty a mouky s kypřicím práškem a sodou.
- Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh, pak zašlehejte i cca 30 g cukru krupice, který sníh zpěvní. Stěrkou ho postupně jemně zapracujte do těsta.
- To nyní nalijte do formy, pokud máte silikonovou, stačí ji pro jistotu vymazat máslem, pokud keramickou, tak ji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Pozor, u silikonové formy použijte kovový rám, těsto při pečení pracuje, tak aby vám nevyteklo.
- Beránka pečte asi 45 minut, ke konci pečení ho zkontrolujte špejlí. Po upečení nechte beránka zcela zchladnout na drátěné mřížce.
Další recepty na velikonočního beránka u nás najdete také!
Čím se určitě hodí doplnit velikonoční menu? Přece vajíčkovou pomazánkou. Zkuste náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE