Suroviny
- máslo 80 g
- mléko (polotučné ) 300 ml
- hladká celozrná špaldová mouka 300 g
- med 40 g
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- citronová kůra (strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu)
- bílý jogurt (bílý řecký jogurt (0 % tuku)) 100 g
- máslo (na vymazání formy)
- celozrnná špaldová krupice (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte. Troubu předehřejte na 180–185 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte krupicí.
- Ve větší míse smíchejte mléko, rozpuštěné máslo, mouku, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, vejce, vanilkový extrakt, citronovou kůru a jogurt na hladké těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 65–70 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
- Upečeného beránka vyjměte z trouby, ihned vyklopte z formy na pracovní plochu nebo prkénko a nechte vychladnout zhruba 60–90 minut.
PRIMA TIP: Propečenost těsta poznáte pomocí špejle tak, že jí píchnete do středu těsta a vytáhnete. Pokud je suchá, těsto je upečené, pokud na ní ulpívají lepivé drobky nebo kousky těsta, beránek potřebuje ještě dopéct. Druhým způsobem je přiložení špejle po vytažení z těsta ke spodnímu rtu – pokud je špejle studená, znamená to, že je vnitřek beránka stále nedopečený.