Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Velikonoční celozrnný beránek s řeckým jogurtem

Moje hodnocení
3x

Špaldová mouka semletá s celým zrnem patřila do první světové války mezi běžné typy mouk, s tímto receptem tak můžete vyzkoušet, jak mohl beránek dříve chutnat. Hustý řecký jogurt těsto odlehčí a zvláční, takže by beránek mohl vydržet déle čerstvý, ale to jsme nestihli vyzkoušet.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • máslo 80 g
  • mléko (polotučné mléko) 300 ml
  • hladká celozrnná špaldová mouka 300 g
  • kypřicí prášek 3 lžičky
  • med 40 g
  • sůl (vejce) 3 ks
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1 lžíce
  • strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • bílý řecký jogurt (0 % tuku) 100 g
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • celozrnná špaldová krupice na vysypání formy

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte. Troubu předehřejte na 180–185 °C. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte krupicí.
  2. Ve větší míse smíchejte mléko, rozpuštěné máslo, mouku, prášek do pečiva, med, třtinový cukr, vejce, vanilkový extrakt, citronovou kůru a jogurt na hladké těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 65–70 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.
  3. Upečeného beránka vyjměte z trouby, ihned vyklopte z formy na pracovní plochu nebo prkénko a nechte vychladnout zhruba 60–90 minut.

PRIMA TIP: Propečenost těsta poznáte pomocí špejle tak, že jí píchnete do středu těsta a vytáhnete. Pokud je suchá, těsto je upečené, pokud na ní ulpívají lepivé drobky nebo kousky těsta, beránek potřebuje ještě dopéct. Druhým způsobem je přiložení špejle po vytažení z těsta ke spodnímu rtu – pokud je špejle studená, znamená to, že je vnitřek beránka stále nedopečený.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty