Akademiekvality.cz

Vláčný velikonoční beránek z tvarohového těsta

Moje hodnocení
58x

K upečení výborného velikonočního beránka si můžete vybírat ze spousty receptů. Také přemýšlíte, jakého upečete letos? Pomyslným esem v rukávu může být ten náš, kde nechybí kromě klasiky – másla, mouky a cukru – ani tolik oblíbený tvaroh, který těsto neuvěřitelně zvláční. Až ho ochutnáte, nejspíše si zařadíte tento recept do vašeho rodinného archivu.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Jak udělat, aby byl velikonoční beránek vláčný

Největší výzvou při pečení velikonočního beránka bývá kritérium, aby zůstal po upečení vláčný a bylo jej možné konzumovat i bez zapíjení hrnkem čaje. Kromě polohrubé mouky (kterou je nutno prosít) je sázkou na jistotu použití tvarohu. Při jeho použití je vláčné téměř každé těsto, nemluvě o faktu, že bude beránek chutnější.

Postup přípravy

  1. Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny.
  2. Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti.
  3. Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou.
  4. Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.

PRIMA TIP: Není nad to, péct z kvalitních surovin! Například máslo. Pokud váháte, jaké vybrat, zkuste BIO Čerstvé máslo z Farmy Kozí hrádek oceněné Regionální potravinou. Anebo se porozhlédněte ve vašem kraji, zda nenajdete kvalitní mlékárenské máslo z farmy za rohem.

Velikonoční beránek a tradice

Symbol beránka je tradičním velikonočním symbolem, kam až lidská paměť sahá. Už v pohanských časech byli na světě pastevci, u Židů jsou ovce vnímány jako členové Božího stáda – beránek se však zabíjel jako památka na vyvedení lidu z Izraele z egyptského otroctví (za „velké noci“). Připomínkou byl obřad, kdy měla každá izraelská rodina přivést beránka do chrámu, kde se obětovat a jeho krev byla odnesená k oltáři.

U křesťanů beránek symbolizuje Beránka božího. Ten je čistý, nevinný a poslušný. Tento beránek byl obětován na kříži, kdy jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti. S beránkem jako s oblíbeným jídlem se počítalo již ve středověku – zde však zůstává otázkou, zda se jednalo o pečivo, nebo naopak o opravdové jehněčí maso.

Zajímavost pro vás: sám Ježíš jedl u poslední večeře se svými apoštoly o Velikonocích právě beránka – píše se o tom v Bibli v Lukášově evangeliu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty