Suroviny
- polohrubá mouka 250 g
- máslo 250 g
- polotučný tvaroh 250 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- vejce 3 ks
- citronová kůra
- máslo (na vymazání formy)
- sůl špetka
Jak udělat, aby byl velikonoční beránek vláčný
Největší výzvou při pečení velikonočního beránka bývá kritérium, aby zůstal po upečení vláčný a bylo jej možné konzumovat i bez zapíjení hrnkem čaje. Kromě polohrubé mouky (kterou je nutno prosít) je sázkou na jistotu použití tvarohu. Při jeho použití je vláčné téměř každé těsto, nemluvě o faktu, že bude beránek chutnější.
Postup přípravy
- Máslo utřete s vejci a cukry do hladké pěny.
- Poté přidejte tvaroh a postupně i prosátou mouku s práškem do pečiva a sůl. Přidejte citronovou kůru podle chuti.
- Formu na beránka vymažte důkladně máslem a vysypte moukou.
- Formu naplňte těstem a pečte cca 40 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů.
PRIMA TIP: Není nad to, péct z kvalitních surovin! Například máslo. Pokud váháte, jaké vybrat, zkuste BIO Čerstvé máslo z Farmy Kozí hrádek oceněné Regionální potravinou. Anebo se porozhlédněte ve vašem kraji, zda nenajdete kvalitní mlékárenské máslo z farmy za rohem.
Velikonoční beránek a tradice
Symbol beránka je tradičním velikonočním symbolem, kam až lidská paměť sahá. Už v pohanských časech byli na světě pastevci, u Židů jsou ovce vnímány jako členové Božího stáda – beránek se však zabíjel jako památka na vyvedení lidu z Izraele z egyptského otroctví (za „velké noci“). Připomínkou byl obřad, kdy měla každá izraelská rodina přivést beránka do chrámu, kde se obětovat a jeho krev byla odnesená k oltáři.
U křesťanů beránek symbolizuje Beránka božího. Ten je čistý, nevinný a poslušný. Tento beránek byl obětován na kříži, kdy jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a smrti. S beránkem jako s oblíbeným jídlem se počítalo již ve středověku – zde však zůstává otázkou, zda se jednalo o pečivo, nebo naopak o opravdové jehněčí maso.
Zajímavost pro vás: sám Ježíš jedl u poslední večeře se svými apoštoly o Velikonocích právě beránka – píše se o tom v Bibli v Lukášově evangeliu.
Na velikonoční tabuli se bude vyjímat i výborný mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny. Připravte ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE