Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Beránek z ořechového těsta

1 beránek porce
do 1 hodiny
Beránek z ořechového těsta
Beránek z ořechového těsta Autor: Gurmet
Těsto plné ořechů a vajec a lahůdková „pusinková srst“ – tohoto beránka si zamilujete na první ochutnání...
Reklama

Proč se peče beránek?

V bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm, který Židé jedli před odchodem z egyptského zajetí. Tradice se pak přenášela dál. Maso (a to ani jehněčí, které se jedlo hojně právě v období Velikonoc, protože touto dobou probíhala jarní probírka stád) však nebývalo vždy dostupné, a tak se jako náhrada této obřadní pečínky začal připravovat beránek ze sladkého těsta. Jak z kynutého, tak dnes z různých variant těsta piškotového, mnohdy s čokoládovou polevou. Dodnes je beránek symbolem velikonočních svátků a v křesťanském světě je vnímán také jako podobenství obětovaného Ježíše. Peče se stejně jako mazanec o Bílé sobotě. I když dnes jsou Velikonoce často velmi civilními svátky, pečení beránka se ve většině domácností dodržuje.

Reklama

Postup

  1. Formu na beránka (použili jsme starou keramickou, spodní část o objemu 600 ml) důkladně vymažte máslem a vysypte strouhankou, aby se k ní beránek nepřichytával a šel dobře vyklopit.
  2. Žloutky vyšlehejte s cukrem a s 8 lžícemi horké vody do co nejsvětlejší pěny, ve které se tvoří vzduchové bubliny. Po částech do ní pak zapracovávejte mouku s kypřicím práškem a ořechy.
  3. Nakonec do ní opatrně vmíchejte dotuha ušlehané bílky se špetkou soli. Vzniklé těsto vlijte do spodní poloviny formy na beránka, zakryjte horní polovinou a pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Je dobré hlavu beránka ještě přes formu překrýt alobalem, protože v těchto místech je těsto v nejtenčí vrstvě a snadno se připéká.
  4. Nechte chvíli (asi 5 minut) chladnout ve formě, pak teprve odklopte víko, beránka vyklopte a nechte ho zchladnout na mřížce.
  5. Sněhový krém: Bílky vyšlehejte elektrickými metlami s cukrem, se špetkou soli a s citronovou šťávou ve vroucí vodní lázni na hutný krém, který tvoří na konci metel pevné špičky. Sníh naneste cukrářským sáčkem na beránka a vytvořte na něm (nebo následným povytahováním špiček obrácenou lžící) krásně kudrnatou „srst“ a pak ho vložte aspoň na 30 minut zpět do trouby předehřáté na 100 °C, aby se jeho sněhový povrch zpevnil. Nebojte se, že se těsto příliš vysuší. Sladká sněhová „srst” ho před ztrátou vlhkosti spolehlivě ochrání.
Reklama

Gurmet – Vaše škola vaření

Gurmet - duben 2014

V dubnovém čísle se můžete těšit na tradiční české i moravské velikonoční recepty, včetně beránka. Pozveme vás také na opulentní nedělní oběd v carském stylu. V rámci projektu Gurmet kolem světa totiž tentokrát navštívíme Rusko. Můžete se tedy těšit i na ruské velikonoční speciality. Do přípravy na svátky jara jsme zapojili též děti a upekli jsme s nimi barevné sušenky – ptáčky ozdobené marcipánem.

Přesvědčíme vás, že med může být důležitým hráčem dokonce i při přípravě masitých dobrot. Poradíme vám, jak co nejchutněji naložit s vykoledovanými vajíčky nebo jak si co nejvíc pochutnat na bylinkách. Nevíte si rady, jak a s jakými přílohami připravit ryby? Špičkový kuchař Dalibor Navrátil vám navrhne pět opravdu labužnických způsobů, jak si na nich pochutnat. V dubnu je také nejlepší čas na to, posílit mozek k vyššímu výkonu a zároveň si pochutnat.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama