Najděte si recept
Na co máte chuť?

Odlehčené Míša řezy
Pro některé mohou být klasické Míša řezy příliš hutné a sladké – řešením je tato skvělá odlehčená varianta, kterou doma připravuje Marcela alias Pradobroty! :)
do 1 hodiny
Článek
24 božských čokoládových dortů, moučníků i dezertů
Sladká jídla z čokolády jsou mezi lidmi velice oblíbená. Není se čemu divit, jsou hezká na pohled a chuťově fantastická. Když se navíc přidá čerstvé ovoce, sbíhají se...
Suroviny
- Vejce 4 ks
- moučkový cukr 4 lžíce (75 g)
- Olej 2 lžíce
- polohrubá mouka 4 lžíce (90 g
- prášek do pěciva 1 lžička
- Kakao 2 zarovnané lžíce (16 g)
Krém:
- Máslo 100 g
- Tvaroh 500 g
- moučkový cukr 110 g
Poleva:
- hořká čokoláda (případně na vaření) 100 g
- Máslo 80 g
- Mléko 2 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý sníh, pak přidejte všechen cukr a vyšlehejte tuhý sníh, který tvoří špičky.
- Šlehejte dál a po jednom zašlehávejte všechny žloutky, následně i olej po lžících.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a zamíchejte do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat).
- Těsto nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 10 minut na 200 °C.
- Krém: Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte. Následně po lžičkách zašlehejte všechen tvaroh. Hotový krém natřete na vychladlý piškot a dejte ztuhnout do lednice.
- Poleva: Máslo rozpusťte v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu.
- Přidejte lžíci mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmíchejte stejným způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijete hořkou čokoládu (nad 50 % kakaa), vmíchejte do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíte, tato čokoláda je sladká dost.
- Polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku. Pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nechte ztuhnout v lednici. Moučník podávejte vychlazený.
Odlehčené Míša řezy; foto: Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.