Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Odlehčené Míša řezy
Pro některé mohou být klasické Míša řezy příliš hutné a sladké – řešením je tato skvělá odlehčená varianta, kterou doma připravuje Marcela alias Pradobroty! :)
do 1 hodiny
20 porcí
Suroviny (20 porcí)
- Vejce 4 ks
- moučkový cukr 4 lžíce (75 g)
- Olej 2 lžíce
- polohrubá mouka 4 lžíce (90 g
- prášek do pěciva 1 lžička
- Kakao 2 zarovnané lžíce (16 g)
Krém:
- Máslo 100 g
- Tvaroh 500 g
- moučkový cukr 110 g
Poleva:
- hořká čokoláda (případně na vaření) 100 g
- Máslo 80 g
- Mléko 2 lžíce
- moučkový cukr 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte polotuhý sníh, pak přidejte všechen cukr a vyšlehejte tuhý sníh, který tvoří špičky.
- Šlehejte dál a po jednom zašlehávejte všechny žloutky, následně i olej po lžících.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a zamíchejte do vyšlehané vaječné směsi (lze i na nižší otáčky zašlehat).
- Těsto nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 10 minut na 200 °C.
- Krém: Změklé máslo s moučkovým cukrem vyšlehejte. Následně po lžičkách zašlehejte všechen tvaroh. Hotový krém natřete na vychladlý piškot a dejte ztuhnout do lednice.
- Poleva: Máslo rozpusťte v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu.
- Přidejte lžíci mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Následně vmíchejte stejným způsobem i druhou lžíci mléka (poleva pak nebude tolik tuhá a lámavá a půjde lépe krájet). Pokud použijete hořkou čokoládu (nad 50 % kakaa), vmíchejte do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Čokoládu na vaření doslazovat nemusíte, tato čokoláda je sladká dost.
- Polevu nalijte na tvarohový krém a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku. Pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nechte ztuhnout v lednici. Moučník podávejte vychlazený.
Odlehčené Míša řezy; foto: Pradobroty.cz
Pradobroty
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.