Suroviny
- špek 150 g
- cibule 2 ks
- sušené houby (+ 250 ml vody na namočení) 40 g
- papriková klobása (sušená) 200 g
- zelí bílé hlávkové 200 g
- bílé kysané zelí (vyždímané) 300 g
- vývar 2 litry
- sušené švestky 100 g
- brambory 4–5 ks
- zakysaná smetana (např. Milko bio) 1 kelímek
- bobkový list 3 ks
- mletá sladká paprika 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
Sušené houby zalijte 250 ml horké vody a nechte alespoň 1 hodinu louhovat. Kysané zelí vyždímejte – šťávu si ponechejte.
Špek nakrájejte na malé kostičky a v hrnci ho pomalu vyškvařte. Pokud máte čistý špek bez masové části, bude tuku mnoho – slijte ho, ale ponechte v hrnci asi 2–3 PL.
K vyškvařeným škvarkům přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. Restujte, dokud cibule nezezlátne a klobása neuvolní barvu i tuk.
Přidejte bobkové listy, osolte, opepřete a vmíchejte mletou papriku. Hrnec na pár sekund stáhněte z ohně, aby se paprika nepřipálila, a vše promíchejte.
Vraťte hrnec na oheň a přilijte šťávu z vyždímaného kysaného zelí. Nechte ji téměř vyvařit. Poté přidejte kysané zelí, na tenké nudličky nakrájené hlávkové zelí a houby i s nálevem, kde se namáčely. Promíchejte a zalijte vývarem. Zakryjte poklicí a na mírném ohni vařte cca 60 minut.
Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Spolu se sušenými švestkami je přidejte do polévky a vařte, dokud brambory zcela nezměknou.
Zakysanou smetanu rozmixujte v blenderu společně se dvěma naběračkami horké šťávy z kapustnice. Poté ji vlijte zpět do polévky a promíchejte. Kapustnici nechte alespoň 24 hodin odležet v lednici – chutě se tak lépe propojí a výrazně zintenzivní.
PRIMA TIPY OD PAVLA
Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru.
Při přidávání mleté papriky dávejte pozor, aby se nepřipálila – zhořkl by celý pokrm.
Část klobásy můžete předem krátce opéct na pánvi – zvýrazníte tím její chuť i aroma.
Pro výraznější chuť můžete přidat i pár kuliček nového koření nebo kmínu.
Připravte také jednoduchou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá hustá zelňačka s klobásou
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.