Pavel Berky

Pomalu pečený a předem marinovaný bůček podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
1x

Ještě než skončí masopust a započne předvelikonoční půst, můžete si připravit dokonale upečený bůček podle Pavla Berkyho. Ten maso nejprve marinuje v láku, poté ho dlouho peče na nízkou teplotu a nakonec vytvoří neuvěřitelně křupavou kůrčičku trochu nezvyklým způsobem. Výsledkem je dokonalá lahůdka!

4 porce
300 minut

Marinování

Pečení

Postup přípravy

  1. Marinování: Do hrnce nalijte vodu, přidejte všechny ostatní suroviny kromě masa a přiveďte k varu. Poté nechte lák zcela vychladnout.
  2. Bůček dejte do hlubšího pekáčku kůží dolů. Zalijte ho lákem, aby byl zcela ponořený. Pekáček zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice marinovat na 24 hodin. Pokud máte možnost a čas, nechte bůček marinovat klidně dva dny. Chuť bude poté mnohem výraznější a lahodnější.
  3. Pečení: Marinovaný bůček vytáhněte z láku, lehce ho opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Kůži nařežte do mřížky.
  4. Česnek oloupejte a dejte do hmoždíře. Přidejte větší špetku soli a připravte pastu. Tu poté smíchejte se sladkou i uzenou paprikou a přidejte kousek vody, aby vznikla řidší pastovitá konzistence. Potřete jí celý bůček a dejte ho do čistého pekáčku kůží nahoru. Pekáč zakryjte alobalem.
  5. Troubu předehřejte na 90 °C a bůček pečte alespoň 6 hodin, aby zcela změknul. Po 6 hodinách zkontrolujte, jestli je bůček měkký. Z boku do masa zapíchněte špejli a pokud hladce přejde skrz celou šířku, máte hotovo. Pokud ne, pečte další hodinu nebo podle potřeby.
  6. Po upečení bůček z trouby vytáhněte. V kastrolu ohřejte olej na teplotu kolem 180 °C. Pomocí naběračky kůži polévejte vroucím olejem, aby se vyškvařila.

Vyzkoušejte také nadívaný bůček s pažitkovým bramborem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nadívaný bůček a pažitkové brambory podle Karolíny Kamberské

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty