Slaná škvarkovo-brynzová vánočka podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
6x

Pokud jste po svátcích už trochu přeslazení, nechte se inspirovat originálním receptem na slanou vánočku s brynzou a škvarky, kterou připravil Pavel Berky. Je výborná samotná, třeba jako chuťovka k pivu, ale můžete ji servírovat s oblíbenou pomazánkou nebo jako přílohu k sýrům a salámům na silvestrovské tabuli.

1 porce
180 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Škvarky namelte nahrubo, lehce osolte, přidejte brynzu, nasekanou pažitku a vše dobře promíchejte. Náplň dejte zatím stranou.
  2. Do mísy od kuchyňského robotu si prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, droždí a sušené mléko. Vše v robotu promíchejte.
  3. V jiné misce smíchejte vlažné mléko s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Směs přilijte do misky s moukou a robot znovu zapněte na střední stupeň. Nechte míchat zhruba 5 minut, poté přidejte změklé máslo. Robot znovu zapněte a nechte míchat alespoň 15 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy, ale nemělo by být úplně tuhé. Uhnětené těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte ho na teplém místě kynout zhruba 40–60 minut. Nebojte se řidší konzistence těsta, v tomto případě je žádoucí.
  4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu rukama uplácejte obdélník o rozměrech zhruba 15×5 cm. Do středu každého obdélníku dejte škvarkovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete po celé délce. Poté delší strany přehněte k sobě a dobře je prsty zatlačte, aby se spojily. Obdélník opatrně vyválejte na pramen dlouhý přibližně 30 cm.
  5. Takto připravené prameny zapleťte do vánočky. Dejte ji na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte kynout zhruba 30 minut. Toto těsto se plete trochu hůř než obvyklá vánočka, ale výsledek pak stojí za to. Pro ulehčení můžete zvolit i pletení ze tří pramenů. V tom případě si vykynuté těsto rozdělte jen na tři stejné díly.
  6. Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mandlemi, kmínem a hrubou solí. Dejte ji do trouby, teplotu snižte na 165 °C a pečte 30–35 minut dozlatova. Po upečení vánočku z trouby vyndejte a nechte odpočinout alespoň 30 minut.

Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé vánoční cukroví inspirované ležákem Zlatý Bažant. Překvapte letos rodinu i přátele originálním slaným občerstvením na svátečním stole.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty