Suroviny
- hladká mouka 450 g
- plnotučné mléko 200 ml
- řecký jogurt (0 % tuku, např. Milko) 140 g
- cukr 40 g
- sušené mléko 10 g
- máslo 60 g
- sušené droždí 10 g
- vejce 2 ks
- sůl 15 g
- škvarky (případně i víc na ozdobu) 200 g
- celý kmín
- hrubozrnná sůl

Postup přípravy
- Do mísy od kuchyňského robotu prosijte mouku, přidejte sůl a nechte promíchat za pomocí hnětacího háku.
- Přidejte jogurt, jedno vejce, vlažné mléko, droždí, sušené mléko a cukr. Robot zapněte na střední stupeň a chvilku míchejte, aby se vše spojilo. Poté přidejte změklé máslo a vymíchejte hladké těsto. Zpočátku se může zdát, že je těsto příliš tekuté, ale nebojte se - postupně začne mouka uvolňovat lepek a těsto se spojí do hladké a elastické hmoty. V žádném případě nepřidávejte více mouky, těsto by bylo příliš hutné.
- Vymíchané těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a na teplém místě nechte kynout 40 minut. Vykynuté těsto položte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na obdélník tlustý asi 0,5 cm. Na jednu polovinu těsta rozložte najemno nasekané škvarky. Překryjte druhou, čistou polovinu těsta, a znovu opatrně vyválejte. Znovu rozprostřete škvarky na jednu polovinu, překryjte druhou a vyválejte na tloušťku 1 cm.
- Nakonec vykrojte kolečka a rozložte je na plech. Potřete rozšlehaným žloutkem a posypte hrubozrnnou solí, kmínem a ozdobte škvarkem. Pagáče pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Správně vymíchané těsto poznáte tak, že během hnětení se jen velmi málo přilepuje na stěny mísy. Když už máte pocit, že je těsto hotové, utrhněte malý kousek a roztáhněte ho mezi prsty. Pokud se krásně natáhne jako blána a je skrz něj vidět, těsto je hotové. Pokud se začne při natahování okamžitě trhat, je potřeba míchat dál.
Vyzkoušejte také výbornou škvarkovou pomazánku s vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Škvarková pomazánka s vajíčkem a kyselou okurkou