Suroviny
- hladká mouka 130 g
- čedar 100 g
- parmazán 50 g
- máslo 60 g
- pivo (Zlatý Bažant) 40 ml
- droždí (lahůdkové) 10 g
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Do mísy nastrouhejte najemno oba sýry, přidejte změklé máslo, prsty vše zpracujte do vlhké drobenky. Poté přidejte mouku, droždí a papriku. Osolte podle chuti a vše znovu prsty zpracujte. Tentokrát do sypké drobenky. Nakonec přilijte vychlazené pivo a vytvarujte těsto. Nezpracovávejte ho příliš dlouho, stačí, aby vám pod rukama vzešla kompaktní hmota. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočívat.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Odpočaté těsto vyválejte přes pečicí papír na tloušťku přibližně 1–2 milimetry. Pomocí vykrajovátek vykrojte libovolné tvary, dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v dobře vyhřáté troubě 12–15 minut. Na povrchu by měly být krekry krásně zlatavé. Po upečení je nechte zcela vychladnout.
PRIMA TIP: Pokud se vám nechce do vykrajování tvarů, jednoduše přeneste vyválené těsto i s pečicím papírem na plech a na něm ho nakrájejte nožem nebo rádýlkem na kostky nebo proužky. Před pečením ho můžete poprášit kmínem, paprikou nebo drceným chilli. Po upečení jednotlivé kousky od sebe snadno odlámete.
Slané cukroví sýrové hvězdičky podle Pavla Berkyho Zdroj: Zlatý Bažant
Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé vánoční cukroví inspirované ležákem Zlatý Bažant. Překvapte letos rodinu i přátele originálním slaným cukrovím na svátečním stole.
Pavel Berky Zdroj: Zlatý Bažant