Suroviny
- hladká mouka 130 g
- čedar 100 g
- parmazán 50 g
- máslo 60 g
- pivo (Zlatý Bažant) 40 ml
- droždí (lahůdkové) 10 g
- mletá sladká paprika 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Do mísy nastrouhejte najemno oba sýry, přidejte změklé máslo, prsty vše zpracujte do vlhké drobenky. Poté přidejte mouku, droždí a papriku. Osolte podle chuti a vše znovu prsty zpracujte. Tentokrát do sypké drobenky. Nakonec přilijte vychlazené pivo a vytvarujte těsto. Nezpracovávejte ho příliš dlouho, stačí, aby vám pod rukama vzešla kompaktní hmota. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočívat.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Odpočaté těsto vyválejte přes pečicí papír na tloušťku přibližně 1–2 milimetry. Pomocí vykrajovátek vykrojte libovolné tvary, dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v dobře vyhřáté troubě 12–15 minut. Na povrchu by měly být krekry krásně zlatavé. Po upečení je nechte zcela vychladnout.
PRIMA TIP: Pokud se vám nechce do vykrajování tvarů, jednoduše přeneste vyválené těsto i s pečicím papírem na plech a na něm ho nakrájejte nožem nebo rádýlkem na kostky nebo proužky. Před pečením ho můžete poprášit kmínem, paprikou nebo drceným chilli. Po upečení jednotlivé kousky od sebe snadno odlámete.
Pavel Berky s oblibou využívá netradiční kombinování surovin. Pro pivní značku proto připravil recepty na neotřelé vánoční cukroví inspirované ležákem Zlatý Bažant. Překvapte letos rodinu i přátele originálním slaným cukrovím na svátečním stole.