Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky

Moje hodnocení
2x

Mléčné polévky odvála v zapomnění sametová revoluce, ale to si vůbec nezaslouží. Jsou sametově hebké, jemné a lze je variovat s téměř libovolnou zeleninou či luštěninami. Pilířem je mléko, použijte plnotučné, které má dostatek tuku na zvýraznění chutě ostatních přísad.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Fazolky očistěte, odřízněte z nich dřevnaté konce a nakrájejte je na kousky velké zhruba 3 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. Do hrnce vlijte 1,5 l vody, přidejte lusky, bobkový list, kopr a česnek. Dochuťte solí, pepřem a vařte, až lusky téměř změknou.
  3. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Přidejte je do polévky a vařte do poloměkka, zhruba 10 minut.
  4. V jiném rendlíku rozehřejte máslo a až zezlátne, vmíchejte do něj mouku. Pražte ji na středním stupni za stálého míchání dožluta. Jakmile vznikne světlá hustá jíška, vmíchejte do ní mletou papriku a rendlík odstavte. Přilijte do ní 1 naběračku vody z hrnce a přelijte zpět do polévky. Rozmíchejte a nechte 10 minut povařit, polévka zhoustne.
  5. Za stálého míchání přilijte mléko, přiveďte k varu a polévku odstavte. Dochuťte vinným octem a případně osolte.
PRIMA TIP: Místo zelených lusků můžete použít i žluté, vybírejte ty nejčerstvější, aby polévka měla svěží chuť. Výborně chutná druhý den, když se rozleží v lednici.

Vyzkoušejte výtečnou frankfurtskou polévku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty