Suroviny
- zelené fazolky 200 g
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 3 ks
- kopr (čerstvý) 1 hrst
- brambory 4 ks
- máslo 40 g
- hladká mouka 2 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- plnotučné mléko 450 ml
- vinný ocet (podle chuti) pár kapek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Fazolky očistěte, odřízněte z nich dřevnaté konce a nakrájejte je na kousky velké zhruba 3 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
- Do hrnce vlijte 1,5 l vody, přidejte lusky, bobkový list, kopr a česnek. Dochuťte solí, pepřem a vařte, až lusky téměř změknou.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky. Přidejte je do polévky a vařte do poloměkka, zhruba 10 minut.
- V jiném rendlíku rozehřejte máslo a až zezlátne, vmíchejte do něj mouku. Pražte ji na středním stupni za stálého míchání dožluta. Jakmile vznikne světlá hustá jíška, vmíchejte do ní mletou papriku a rendlík odstavte. Přilijte do ní 1 naběračku vody z hrnce a přelijte zpět do polévky. Rozmíchejte a nechte 10 minut povařit, polévka zhoustne.
- Za stálého míchání přilijte mléko, přiveďte k varu a polévku odstavte. Dochuťte vinným octem a případně osolte.
PRIMA TIP: Místo zelených lusků můžete použít i žluté, vybírejte ty nejčerstvější, aby polévka měla svěží chuť. Výborně chutná druhý den, když se rozleží v lednici.
Mléčná polévka s fazolovými lusky a koprem podle Pava Berkyho a jeho maminky Zdroj: Recepty / Pavel Berky
Vyzkoušejte výtečnou frankfurtskou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE