Suroviny
- hladká mouka 250 g
- plnotučné mléko 100 ml
- řecký jogurt (5 % tuku) 100 g
- polotvrdý sýr (45 % tuku, např. ementál, Tolštejn...) 100 g
- cukr krupice 30 g
- máslo 30 g
- sušené droždí 5 g
- sůl 5 g
- rostlinný olej (na smažení, nejlépe řepkový)
Postup přípravy
- Do mísy od kuchyňského robotu dejte mouku, jogurt, mléko, změklé máslo, cukr, droždí a sůl. Uhněťte elastické těsto, které se nebude lepit na stěny a poté ho přendejte do čisté mísy. Přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě přibližně 90 minut.
- Vykynuté těsto dejte na moukou posypanou pracovní plochu a lehce jej posypte moukou. Opatrně ho párkrát prohněťte, abyste z něho vytlačili přebytečný vzduch. Rozdělte ho na 12 stejných dílků o váze kolem 54 g a z každého vyválejte bochánek. Zakryjte je potravinovou fólií a nechte odpočinout 5 - 10 minut. Mezitím z plátků sýra vykrojte kolečka o průměru 4 - 5 cm.
- Z bochánků vytvarujte malé kulaté placičky. Průměr by měl být alespoň o 1 cm větší než kolečka sýra. Na spodní placku dejte do středu sýr a na ní druhou placku. Okraje dobře stlačte a slepte, aby sýr při smažení nevytekl. Mini langoše smažte v rozpáleném oleji asi 1 minutu z každé strany, aby byly krásně zlatavé. Pokud máte fritézu na smažení, určitě ji u tohoto receptu využijte. Olej na smažení by měl mít teplotu mezi 180 - 190 °C.
- Langoše po usmažení vyložte na papírovou utěrku, aby z nich okapal přebytečný olej. Na závěr langoše potřete prolisovaným česnekem smíchaným s olivovým olejem a solí.
Klasické smažené langoše z kynutého těsta můžete připravit podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Inspirujte se i dalšími zajímavými recepty Pavla Berkyho