Suroviny
- bílé kysané zelí 1/2 kg
- klobása 2 ks
- cibule (velká) 1 ks
- sladká paprika 1–2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- drcený kmín 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- hladká mouka 3 lžíce
- olej (nebo sádlo)
- vývar (masový) 1,5 litru
- sůl
Připravte tuto výbornou zelňačku podle videoreceptu krok za krokem
Postup přípravy
- Zelí slijte (zdravou šťávu uchovejte), můžete ho propláchnout, pokud je hodně kyselé. Vložte do hrnce s bobkovými listy, kmínem a novým kořením a zalijte vývarem. Vařte skoro doměkka.
- Mezitím na pánvi s olejem nebo sádlem orestujte cibuli a nakrájenou klobásu, zasypejte moukou a upražte řidší jíšku. Nakonec vsypejte papriku, promíchejte a odstavte. Nechte směs zchladnout. Tuto směs vmíchejte do zelí, dochuťte solí a pepřem a provařte ještě alespoň 15 minut.
PRIMA TIP: Pokud chcete uvařit zelňačku s bramborem, vždy vařte zvlášť, nikoliv se zelím. V kysaném zelí brambory nikdy nezměknou.
Z kysaného zelí můžete připravit třeba výtečný segedínský guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE