Suroviny
- voda 180 ml
- sušené droždí 2 lžičky
- hladká mouka (typu 00 nebo na pizzu) 250 g
- sůl 1 větší špetka
- olivový olej 3 lžíce
- vejce 1 ks
- sůl (hrubá nebo vločková, na posypání)
- celý kmín (na posypání)
- hladká mouka (na podsypání)
Postup přípravy
- Vodu ohřejte, aby byla vlažná, nesmí přesáhnout 40 °C, pak by zabila kvasinky v droždí. Vmíchejte droždí a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to 5–10 minut.
- Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, osolte a přilijte olej a kvásek. Pomocí nástavce hnětací hák vypracujte hladké, nelepivé těsto. Trvá to 10–12 minut. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout 40 minut v teple.
- Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu posypte moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Z těsta odkrojte menší kuličky a každou vyválejte na váleček dlouhý přibližně 20 cm. Skládejte je na připravený plech alespoň v 2cm rozestupech. 4. Vejce prošlehejte vidličkou a tyčinky jím potřete. Posypte je kmínem a solí a pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Grissini podávejte s miskou oblíbeného extra panenského olivového oleje s pár zrnky maldonské soli a kapkami balzamikového octa. Příště můžete do těsta přimíchat nasekané olivy, sušená rajčata nebo snítky rozmarýnu.
Vyzkoušejte recept na grissini s olivami a rozmarýnem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE