Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Moje hodnocení
3x

Dlouhé, křupavé, kynuté tyčinky vymyslel prý turínský pekař Antonio Brunero v 17. století. Název odkazuje na typický místní piemontský podlouhlý, tenký a křupavý chléb gérsa. A stejně jako tento chléb i tyčinky grissini se perfektně hodí k předkrmům, k olivám, sýrům, salámkům, šunce, sušené i dušené, k dipům i jen tak samotné k vínu či pivu. Prostě kamkoliv v létě vyrazíte, tam grissini zazáří.

15 porcí
90 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vodu ohřejte, aby byla vlažná, nesmí přesáhnout 40 °C, pak by zabila kvasinky v droždí. Vmíchejte droždí a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to 5–10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, osolte a přilijte olej a kvásek. Pomocí nástavce hnětací hák vypracujte hladké, nelepivé těsto. Trvá to 10–12 minut. Mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout 40 minut v teple.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Pracovní plochu posypte moukou a vykynuté těsto na ni vyklopte. Z těsta odkrojte menší kuličky a každou vyválejte na váleček dlouhý přibližně 20 cm. Skládejte je na připravený plech alespoň v 2cm rozestupech. 4. Vejce prošlehejte vidličkou a tyčinky jím potřete. Posypte je kmínem a solí a pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Grissini podávejte s miskou oblíbeného extra panenského olivového oleje s pár zrnky maldonské soli a kapkami balzamikového octa. Příště můžete do těsta přimíchat nasekané olivy, sušená rajčata nebo snítky rozmarýnu.

Vyzkoušejte recept na grissini s olivami a rozmarýnem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pavel Berky

Pavel Berky Pavel Berky

Pavel Berky, finalista Masterchef Česko, nelenil a vydal svou první kuchařku. Na téměř 400 stranách najdete více jak 100 receptů, které budou pomůckou pro úplné začátečníky, ale také inspirací pro ostřílené profíky. A jak je u Pavla zvykem, celá kniha má umělecký nádech! Sám kuchařku ilustroval vlastními kresbami a okouzlí i krásné dárkové balení doplněné o bavlněnou tašku na potraviny, designovou tužku z černého dřeva a ani speciální záložky nechybí! Jedná se tak o nádherný dárek pro všechny milovníky vaření, pečení a grilování!

Kuchařka je dostupná pouze na www.pavelberky.com


Přečtěte si také

Recepty