Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svatomartinská pečená husa
Oslavte svátek svatého Martina báječným obědem. Pečená husa při tom nemůže chybět! Je to jídlo na přípravu celkem jednoduché, ovšem výsledek chutná i vypadá přímo královsky. Jako přílohu připravte nejlépe lokše a červené zelíčko...
do 2 hodin
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- husa 1 ks
- kmín 1 lžíce
- hladká mouka 1–2 lžíce
- vývar z drůbků 1 hrnek
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Husu před pečením řádně očistěte od zbytků peří. Den před pečením ji vně i uvnitř dobře osolte a posypte celým kmínem a nechte v chladu do druhého dne.
- V den pečení ji vidličkou opatrně propíchejte kůži z boku, aby se z ní lépe vypékalo sádlo. Položte ji do pekáče prsíčky dolů na mřížku či dřevěné špejle, aby se kůže nepřipekla ke dnu pekáčku.
- Dejte do trouby předehřáté na 180 °C, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Po chvíli husu podlijte malým množstvím horké vody, kastrol přiklopte a husu pečte podle velikosti (1 hodinu na 1kg váhy) při 160 °C. Během pečení průběžně odebírejte vypečené sádlo a husu jím přelévejte. Asi v polovině pečení ji obraťte.
- Až bude maso měkké, husu odkryjte, slijte zbytek sádla, zvyšte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova. Kontrolujte, jestli se šťáva nepřipéká, podle potřeby přilévejte horkou vodu.
- Pokud máte rádi více omáčky a nestačí vám vypečená šťáva a sádlo, přendejte husu do jiné nádoby, z pekáče slijte vypečenou šťávu, poprašte dno moukou, do červena ji orestujte, pak zalijte malým šálkem vývaru z drobů. Od stěn pekáčku uvolněte přípečky a vše ještě asi 10 minut provařte. Přes sítko pak přeceďte k huse. Podávejte ji s lokšeni nebo knedlíky a zelím.
Pečená husa. Foto: Gurmet