Treska
- treska (aljašská, filé, např. Mylord Premium) 4 ks
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 hrsti
- koriandr (nasekaný) 2 hrsti
- chilli paprička 1 ks
- panko strouhanka 70 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
Šťouchané brambory
- brambory (typu B) 600 g
- anglická slanina 60 g
- červená cibule 1 ks
- jarní cibulka 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- máslo 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Grilovaná zelenina
- cuketa 1/2 ks
- cherry rajčata 12 ks
- červená paprika 2 ks
- jarní cibulka 6 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olivový olej (na zakápnutí)
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě do měkka. Troubu předehřejte na 180 °C. Povolené filé z tresky přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Rybu osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Pečte 10 minut.
- Mezitím připravte krustu. Nasekejte bylinky (koriandr i se stonky – dodají chuť) a chilli papričky. Přendejte do mísy, smíchejte spolu se strouhankou, osolte a opepřete. Zakápněte šťávou z citronu. Přilijte olivový olej a promíchejte, konzistence by měla být lepivá.
- Po 10 minutách pečení tresku vyndejte a rozdělte na filé bylinkovou krustu. Teplotu v troubě zvyšte na 200 °C. Pečte dozlatova, asi 10 minut.
- Pro šťouchané brambory orestujte na pánvičce na oleji na kostičky nakrájenou slaninu. Vmíchejte nasekanou cibuli, dále restujte. Poté přidejte máslo, nechte ho rozpustit. Odstavte, osolte, opepřete, vmíchejte uvařené brambory a rozšťouchejte. Na závěr přidejte nasekanou jarní cibulku a dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
- Rozehřejte kontaktní gril. Zeleninu opláchněte, rajčátka nechte celá, cuketu a papriky nakrájejte, cibulky přepulte. Vše osolte a opepřete. Přendejte na gril, zakápněte olivovým olejem a grilujte. Stačí 10 minut.
- Na talíře rozdělte šťouchané brambory, přidejte tresku s bylinkovou krustou, grilovanou zeleninu, ozdobte bylinkami dle chuti a zakápněte výpekem z ryby. Podávejte.
- Připraveno ve spolupráci s www.slepicarna-blog.cz / Štěpánem Vašákem.
Vyzkoušejte tresku v měšci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Treska v měšci