Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- máslo 90 g (asi 6 lžic)
- treska (nebo filety z jiné bělomasé ryby) 4 ks (po 120 g)
- hladká mouka (na poprášení)
- šalotka 5 ks
- bílé víno (suché) 3 lžíce
- smetana ke šlehání 80 ml
- hladkolistá petržel (nebo pažitka)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Olej a asi 60 g másla (cca 4 lžíce) rozehřejte při střední teplotě ve velké silnostěnné pánvi. Filety ryby z obou stran osolte, opepřete a zlehka obalte v mouce. Opečte je dozlatova, 3 až 4 minuty z každé strany. Uchovejte teplé.
- Z pánve seškrabte případné přípečky, přidejte zbylé 2 lžíce másla a na středním stupni osmažte šalotku nakrájenou na tenké plátky až zvláční, trvá to asi 5 minut. Vlijte víno a nechte ho asi 3 minuty odpařit. Snižte teplotu, vlijte smetanu a zlehka velmi krátce povařte. Omáčku podle chuti osolte a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte s vařenými bramborami, posypané pažitkou či petrželkou.
Poklady francouzské kuchyně: Treska po pařížsku Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD