Suroviny
- treska (filety z tresky) 600 g
- vejce 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžíce
- citronová kůra z 1/2 citronu
- sušený česnek 1/2 lžičky
- hladká mouka 1 lžíce
- strouhanka panko (na obalení)
- brambory 750 g
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte hranolky. Oloupané brambory nakrájejte na delší hranolky, pod tekoucí vodou opláchněte a osušte v utěrce. Hranolky zakápněte asi dvěma lžícemi oleje, promíchejte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby a pečte asi 20 minut při 200 °C. Pokud máte doma parní troubu, ideální je program pro horkovzdušné pečení při teplotě 200 °C se střední úrovní páry.
- Mezitím připravte rybu: tresku nakrájejte na jednotlivé proužky, osolte a opepřete ze všech stran.
- Připravte obalovací směs, na kterou prošlehejte vejce s dijonskou hořčici, nastrouhanou citronovou kůrou a sušeným česnekem.
- Proužky ryby nejprve obalte v mouce, potom ve vaječné směsi a nakonec v panko strouhance.
- Obalenou rybu lehce zakápněte olejem, rozložte na pečicí rošt a vložte do trouby nad plech s hranolky. Tresku pečte společně s hranolky ještě dalších 20 minut dozlatova.
- Podávejte s hráškem, který jen rozmrazíte a vidličkou rozmačkáte nahrubo, s tatarkou a klínkem citronu na zakápnutí.
null
Fish & chips: treska v křupavé strouhance a hranolky z trouby 3 Zdroj: S vášní pro jídlo / Whirpool