Najděte si recept
Na co máte chuť?

Treska v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou
Lukáš Holý, šéfkuchař pivovarsské restaurace Ossegg, se s námi podělil o recept na dokřupava osmaženou tresku v ochuceném těstíčku s tradiční kaší z mladého hrášku a domácí tatarkou připravenou z pivní majonézy.
do 1 hodiny
1 porce
Suroviny (1 porce)
Těstíčko:
- hladká mouka 200 g
- rýžová mouka 75 g
- jedlá soda 1 lžička
- světlé pivo (Phillip Ossegg) 200 g
- sodovka 200 ml
Hrášek:
- čerstvě vyloupaný hrášek (nebo mražený) 200 g
- voda 1,5 litru
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- máslo 2 lžičky
Tatarka (4-6 porcí):
- kapary v nálevu 20 g
- nakládané okurky 20 g
- šalotka 10 g
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- pivní majonéza (viz níže) 300 g
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
Pivní majonéza:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Majonéza: Tyčovým mixérem šlehejte žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně zašlehejte olej až do požadované konzistence.
- Tatarka: Kapary propláchněte, nechte okapat a nakrájejte najemno. Okurky nakrájejte najemno. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Petržel nakrájejte najemno.
- Do misky dejte majonézu, přimíchejte kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osolte a opepřete. Dobře promíchejte a nechte 30 minut chladit v lednici.
- Těstíčko: V misce smíchejte mouky, jedlou sodu a sůl. Poté přidejte pivo a sodovku a vymíchejte metlou hladké těstíčko.
- Dejte do lednice a nechte odpočinout a chladit 2–3 hodiny
- Mačkaný hrášek: Hrášek povařte 2 minuty v oslazené vroucí vodě.
- Slijte vodu a polovinu hrášku rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem a vmíchejte polovinu másla. Propasírujte.
- Zbylý hrášek rozšťouchejte, osolte a opepřete a přidejte zbylé máslo. Promíchejte s hráškovou kaší. Dosolte dle chuti.
- Ryba: Filet vykostěte, zbavte kůže, ze všech stran osolte a obalte v hladké mouce.
- Přebytečnou mouku oklepejte a filet obalte ve vychlazeném připraveném těstíčku.
- Smažte 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 stupňů Celsia. Rybu během smažení opatrně otočte.
PRIMA TIPY:
- Do tatarské omáčky můžete vmíchat i jedno uvařené vejce nakrájené nebo nastrouhané najemno. Můžete přidat špetku kajenského pepře anebo najemno nasekanou čerstvou chilli papričku.
- Těstíčko na obalení ryby se špatně připravuje v množství na jednu porci. Výše uvedené množství vystačí na 2–3 porce ryby. Těstíčko se dá uchovat v lednici i několik dní, aniž by ztratilo na kvalitě.
- Čerstvý hrášek lze v tomto případě v mimo sezonu použít mražený.
- Rybu podávejte s řezem citronu na pokapání, lze použít i ocet v rozprašovači. Ideální přílohou k rybě jsou smažené bramborové hranolky.
Skvělé jídlo a pivo můžete ochutnat v pivovarské restauraci OSSEGG v Praze na Vinohradech, Římská 45. Budete-li mít čas a chuť, požádejte sládka a domluvte si prohlídku minipivovaru.
Více info na praha.ossegg.com