Treska v pancettě s chřestem a celerovým pyré

Moje hodnocení
4x

Spojení mořské ryby s uzeninou se možná zdá jako zvláštní, ale třeba treska s pancettou je famózní. K tomu si uvařte celerové pyré, zelený i bílý chřest a přidejte i fava fazole. Luxusní jarní večeře, které jen tak neodoláte.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • hřbety z tresky 4 ks
  • čerstvé bylinky (petržel, bazalka, oregano) 3 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • pancetta (tenké plátky)
  • křepelčí vejce 8 ks
  • fava fazole 100 g
  • zelený a bílý chřest 16 stonků
  • brambory 200 g
  • celer 400 g
  • smetana 200 ml
  • mléko 100 ml
  • máslo 25 g
  • sůl

Postup přípravy

  1. Hřbet z tresky bez kostí a bez kůže lehce osolte, zasypte nasekanými bylinkami a potřete trochou česneku.
  2. Takto připravený hřbet zabalte do tenkých plátků pancetty a pečte v troubě na 185 °C dle potřeby.
  3. Křepelčí vejce vařte po dobu 3 minut. Brambory a celer uvařte v lehce osolené vodě, sceďte a rozmixujte do hladké kaše.
  4. Přidejte smetanu, mléko a máslo. Fava fazole a chřest oloupejte.
  5. Chřest spařte ve vroucí vodě cca 2 minuty a zchlaďte ho ve studené vodě.
  6. Před podáváním ho zprudka opečte na rozpálené pánvi a ke konci přidejte lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem.

Tip sommeliera: „Takto připravená ryba si zaslouží důstojné a plné víno. Aroma lipového květu, jemného koření a plné chuti, kterou doplní elegantní kyselinka. Zde je jasnou volbou Ryzlink Rýnský Víno Mikulov Sommelier Club 2019 pozdní sběr,“ říká sommelier Petr Mašek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty