Suroviny
- červená cibule 2 ks
- cuketa (menší) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- cherry rajčata 350 g
- bylinky (italské) 1 lžička
- balzamikový ocet 1–2 lžičky
- olivový olej 3 lžíce
- bílé víno 100 ml
- treska (filety) 600 g
- sůl
- pepř
- strouhanka 3/4 hrnku
- bylinky (nasekané - rozmarýn, oregano, petržel) 2 lžíce
- olivový olej 2–3 lžíce
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Cuketu zase na větší kostičky, cherry rajčátka ponechte celá, pokud ale máte větší rajčata, tak je přepulte nebo rozkrájejte na čtvrtiny.
- Do zapékací mísy nasypte pokrájenou zeleninu, přidejte stroužky česneku, vše osolte, opepřete, posypte bylinkami, zakápněte octem balzamiko, bílým vínem a olivovým olejem. Vše lehce promíchejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C horký vzduch. Strouhanku můžete použít již hotovou, ale já ji raději připravuji doma z bílého pečiva. Krajíce pečiva nakrájejte na menší kousky, hoďte do mixéru a rozmixujte na strouhanku.
- Tu pak dobře smíchejte s nasekanými bylinkami, olivovým olejem a špetkou soli.
- Filety tresky (můžete použít i lososa či pstruha) osolte a opepřete a položte do zapékací mísy na zeleninu.
- Na každý plátek naneste lžící silnější vrstvu ochucené strouhanky. Vše lehce znovu zakápněte olivovým olejem a dejte do předehřáté trouby péct 25–30 minut.
- Podávejte s bramborovou kaší či kuskusem.
Vyzkoušejte i další recepty z tresky