Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Moje hodnocení
3x

Treska skrei je velice lahodná ryba jen tak na másle s tymiánem. Ale sluší jí i výraznější kombinace. Zkuste ji připravit podle receptu šéfkuchaře Michala Bučka a doplňte ji kromě paprikového pyré i pažitkovými baby brambůrky. Švih pokrmu dodá dokřupava vypečené chorizo. Zaručeně si všichni pochutnají!

1 porce
45 minut
středomořská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Na másle orestujte filet tresky, osolte a přidejte tymián. Restujte cca 2 minuty z každé strany. Tresku nechte odpočívat.
  2. Červené papriky zlehka potřete olejem a pečte na 210–220 °C cca 18-22 minut. Upečené papriky dejte do misky, přiklopte poklicí nebo alobalem a nechte zapařit, po asi 10 minutách oloupejte slupku. Papriky očistěte, přidejte česnek, vinný ocet nebo citron, olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
  3. Baby brambory uvařte v celku doměkka a promíchejte s rozpuštěným máslem s nasekanou pažitkou, lehce osolte.
  4. Na malé kostičky nakrájené chorizo orestujte na pánvi dokřupava, vypečený tuk přidejte do paprikového pyré.

Sezona delikátní tresky skrei začala!

Jejím domovem je Barentsovo moře, kde se loví pouze tři měsíce v roce. A rozhodně stojí za ochutnání. Jeden z největších dodavatelů rybích produktů na evropský trh, Fjord Bohemia, právě nyní tuto kulinářskou pochoutku dováží, nejjednodušeji a nejrychleji ji pořídíte on-line na Rohlik.cz.

Treska skrei je vhodná na smažení, pečení, dušení či na přípravu v páře. Má velmi delikátní bílé maso s minimem tuku. A proč se tak liší od běžné tresky? „Tahle ryba toho uplave opravdu hodně. Každou zimu se miliony tresek skrei vydávají na cestu podél norského pobřeží za rozmnožováním, a právě intenzívní pohyb z ní dělá kulinářskou pochoutku,“ vysvětluje Jaromír Karhánek, zástupce Fjord Bohemia.

Jedinečnou z ní dělají i omezené možnosti rybolovu. „Loví se pouze v době, kdy je zrovna u pobřeží, tedy od ledna do konce března. Na stoly se dostává výhradně čerstvá, takže jindy než právě v tomto období si ji nedáte,“ dodává Karhánek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michal Buček


Přečtěte si také

Recepty