Suroviny
- bílá treska (skrei, filet) 250 g
- tymián (může být i citronový) 10 g
- červená paprika 500 g
- česnek 1 stroužek
- vinný ocet 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- klobása chorizo 50 g
- brambory (grenaille) 250 g
- pažitka 30 g
- máslo 50 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na másle orestujte filet tresky, osolte a přidejte tymián. Restujte cca 2 minuty z každé strany. Tresku nechte odpočívat.
- Červené papriky zlehka potřete olejem a pečte na 210–220 °C cca 18-22 minut. Upečené papriky dejte do misky, přiklopte poklicí nebo alobalem a nechte zapařit, po asi 10 minutách oloupejte slupku. Papriky očistěte, přidejte česnek, vinný ocet nebo citron, olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
- Baby brambory uvařte v celku doměkka a promíchejte s rozpuštěným máslem s nasekanou pažitkou, lehce osolte.
- Na malé kostičky nakrájené chorizo orestujte na pánvi dokřupava, vypečený tuk přidejte do paprikového pyré.
Sezona delikátní tresky skrei začala!
Jejím domovem je Barentsovo moře, kde se loví pouze tři měsíce v roce. A rozhodně stojí za ochutnání. Jeden z největších dodavatelů rybích produktů na evropský trh, Fjord Bohemia, právě nyní tuto kulinářskou pochoutku dováží, nejjednodušeji a nejrychleji ji pořídíte on-line na Rohlik.cz.
Treska skrei je vhodná na smažení, pečení, dušení či na přípravu v páře. Má velmi delikátní bílé maso s minimem tuku. A proč se tak liší od běžné tresky? „Tahle ryba toho uplave opravdu hodně. Každou zimu se miliony tresek skrei vydávají na cestu podél norského pobřeží za rozmnožováním, a právě intenzívní pohyb z ní dělá kulinářskou pochoutku,“ vysvětluje Jaromír Karhánek, zástupce Fjord Bohemia.
Jedinečnou z ní dělají i omezené možnosti rybolovu. „Loví se pouze v době, kdy je zrovna u pobřeží, tedy od ledna do konce března. Na stoly se dostává výhradně čerstvá, takže jindy než právě v tomto období si ji nedáte,“ dodává Karhánek.