Těsto
- mandlové plátky 28 g
- cukr krupice (jemný) 33 g
- máslo (změklé) 113 g
- hladká mouka 118 g + na pomoučení
- sůl 1 špetka
Posypka
- cukr krupice (jemný) 50 g
- mletá skořice 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Mandle rozmixujte s cukrem najemno. Zašlehejte do směsi po kouskách máslo a pak zapracujte mouku se solí. V robotu s nástavcem plochý šlehač šlehejte máslo a rozmixované mandle s cukrem 2–3 minuty, až bude směs světlá a nadýchaná. Přidejte mouku se solí a při nízké rychlosti šlehejte, až se vše spojí.
- Měkké lepkavé těsto přesuňte na kus potravinářské fólie a pomocí ní ho smáčkněte k sobě na silnou placku. Zabalte ho a uložte na 1–2 hodiny do lednice, až těsto zpevní.
- Odpočinuté těsto nechte stát 10 minut při pokojové teplotě. V misce promíchejte cukr se skořicí na posypku. Plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na čtvrtiny. Každou prohněťte pomoučenýma rukama, aby bylo vláčné. Oddělujte lžičkou kousky těsta a tvarujte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Obalte je v mouce a rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na váleček dlouhý 7 cm. Na koncích zaoblete a stočte do tvaru rohlíčku. Klaďte je na připravený plech v dostatečných rozestupech.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Rohlíčky pečte v předehřáté troubě 8 minut, pak je otočte a dopékejte 6–8 minut. Rohlíčky zpevní, ale ještě neztmavnou.
- Vytáhněte je, nechte 5 minut chladnout a pak je opatrně obalte ve skořicovém cukru. Přesuňte na mřížku a nechte zcela zchladnout. V uzavřené nádobě vydrží při pokojové teplotě 3 týdny, v lednici 1 měsíc.
Rosiny mandlové rohlíčky Zdroj: Bible sladkého pečení
Nejsou rohlíčky jako rohlíčky! Zkuste i další recepty