Suroviny
- vlašské ořechy (mleté) 250 g
- třtinový cukr (moučkový) 200 g
- mouka 50 g + na pomoučení
- vejce 1 velké nebo 2 malá
- mořská sůl špetka
Krém
Poleva
- tmavá čokoláda (se 70 % kakaa) 200 g
- smetana ke šlehání 100 ml
Teď s odstupem let navíc oceňuji možnost připravit jejich bezlepkovou verzi, protože 50 g mouky (hladké, chlebové nebo například špaldové) můžete snadno zaměnit za pohankovou nebo bezlepkovou směs. Možná to oceníte i vy :)
Postup přípravy
- Smíchejte všechny ingredience na těsto, pokud hodně lepí přisypte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta tvarujte malé rohlíčky. Postupuji tak, že si ukrojím kousek těsta a na lehce pomoučeném vále vytvořím tenký váleček, který nakrájím na odpovídající dílky, konce zaoblím a váleček ohnu. Pokládejte na pečicím papírem vyložený plech. A pečte přibližně 15 minut, hotové jsou, když začnou lehce zlátnout, ale dejte pozor, velmi rychle se spálí. Po upečení jsou rohlíčky velmi tvrdé a nemají příliš plnou chuť, ničeho se ale nelekejte, je to v pořádku, až je doplníte krémem a čokoládou po odležení krásně změknou a jejich chuť se zvýrazní.
- Uvařte pudink běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená s polovičním množstvím tekutin, vznikne tak velmi hustý pudink, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne, vmíchejte nebo vmixujte do něj 50 g másla (jinak by se utvořily hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.
- Hotový krém nanášejte na spodní lehce zploštělou stranu vychladlého rohlíčku pomocí zdobicího sáčku (babička natírala nožem). Krému by mělo být přibližně tolik, kolik je rohlíčku.
- Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem v polevě namáčejte. Je lepší, když poleva není příliš horká a rohlíčky s krémem v mezidobí skladujete někde v chladu, jinak by se krém mohl rozpouštět.
- Hotové čokoládové rohlíčky odložte do krabice a nechte odležet v lednici nebo jinde v chladu. Za pár dní se vám odmění krásnou plnou chutí.