Pečínka
Postup přípravy
- Úzkým ostrým nožem udělejte díry do masa a vtlačte do nich celé oloupané stroužky česneku. To samé udělejte s celými snítkami bylinek, tak aby česnek i bylinky byly i uvnitř masa. Maso pevně převažte kuchyňským provázkem. Bude při pečení krásně držet tvar a udrží si šťavnatost.
- Pekáč nebo kastrol na pečení rozpalte na plotýnce, rozpusťte v něm máslo a vložte na půlkolečka nakrájenou cibuli a rozmarýn. Když je cibule lehce orestovaná, vložte i maso a ze všech stran opečte, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Když je maso ze všech stran opečené, podlijte ho sklenicí vody, osolte, opepřete a vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečte zhruba 1 hodinu, po celou dobu průběžně polévejte vypečenou šťávou.
- Po hodině vyndejte pekáč z trouby a maso z něj vyjměte a nechte stranou v teple. Vezměte si mísu a jemný cedník a přeceďte šťávu z pekáče. Cibuli v cedníku propasírujte spodní stranou lžíce do šťávy. Poté šťávu ochutnejte a případně dochuťte. Z masa odstraňte provázek, nakrájejte ho na plátky a podávejte s vypečenou šťávou a dýňovým pyré.
- Na dýňové pyré si připravte dýni Hokkaido. Omyjte ji, rozkrojte, vydlabejte semínka a odkrojte "bubáky". Pokud chcete mít pyré dokonale jemné, dýni oloupejte, ale není to nutné. Dýni nakrájejte na kostky, vyskládejte na pekáč vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem, dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte doměkka, což trvá asi 15 minut.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájené na kostky je dejte vařit do osolené vody na asi 20 minut, aby byly měkké.
- Sceďte brambory, přisypte k nim upečenou dýni, osolte a vlijte horké mléko (postupně přilévejte). Rozšťouchejte nebo rozmixujte dohladka, podle toho, jakou strukturu máte rádi. Pro lepší chuť můžete do kaše vmíchat cibulku orestovanou na másle.
Vyzkoušejte recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE