Suroviny
- celé kuře (mini) 2 ks
- rozmarýn (nasekaný) 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžička
- uzená paprika 1 lžička
- citronová kůra (nastrouhaná) 1 lžička
- sůl 1 lžička
- černý pepř 1/3 lžičky
- máslo (změklé) 6 lžic
- víno (modré) 1 hrozen
- červená cibule 3 ks
- jablka 3 ks
- česnek 4–5 stroužků
- rozmarýn 2 snítky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup přípravy:
- Do mísy dejte změklé máslo, nasekaný rozmarýn, citronovou kůru, sušený česnek, pepř, uzenou papriku, sůl a vše lžící promíchejte.
- U kuřete rukama uvolněte kůži od prsou až do stehen. Kuře zevnitř osolte, pak do břišní dutiny dejte lžičku ochuceného másla, přepůlené jablko a větvičku rozmarýnu.
- Větší půlku ochuceného másla rozetřete pod kůži, zbytek po povrchu celého kuřete. Kuře ještě zvenku osolte.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku dejte jablíčka a cibule překrojené na čtvrtky, hroznové víno rozebrané na menší kousky. Přidejte celé stroužky česneku a rozmarýnu.
- Vše osolte a zakápněte olivovým olejem. Na připravený základ položte kuře, které ještě lehce pokapejte olivovým olejem.
- Pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu. V půlce pečení polijte šťávou. Po upečení kuře vyndejte z pekáčku a nechte odpočinout.
- Vše ostatní z pekáčku dejte do cedníku a propasírujte. Šťávu nalijte do rendlíku a nechte přivést k varu.
- Vařte, dokud se 1/3 nevyvaří. Kuře naporcujte a podávejte se šťávou a pečenými bramborami.