Inna Valoušková

Podzimní pečené kuře s jablky a hroznovým vínem

Moje hodnocení
5x

Víkendové kuře je v naší kuchyni klasika, ale i ta se může čas od času obměnit. Zkuste místo rajčat a jiné zeleniny přidat tentokrát ovoce! Jablka a hroznové víno si spolu s cibulí skvěle rozumí a kuře krásně dochutí. Máte se na co těšit!

2 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Do mísy dejte změklé máslo, nasekaný rozmarýn, citronovou kůru, sušený česnek, pepř, uzenou papriku, sůl a vše lžící promíchejte.
  2. U kuřete rukama uvolněte kůži od prsou až do stehen. Kuře zevnitř osolte, pak do břišní dutiny dejte lžičku ochuceného másla, přepůlené jablko a větvičku rozmarýnu.
  3. Větší půlku ochuceného másla rozetřete pod kůži, zbytek po povrchu celého kuřete. Kuře ještě zvenku osolte.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku dejte jablíčka a cibule překrojené na čtvrtky, hroznové víno rozebrané na menší kousky. Přidejte celé stroužky česneku a rozmarýnu.
  5. Vše osolte a zakápněte olivovým olejem. Na připravený základ položte kuře, které ještě lehce pokapejte olivovým olejem.
  6. Pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu. V půlce pečení polijte šťávou. Po upečení kuře vyndejte z pekáčku a nechte odpočinout.
  7. Vše ostatní z pekáčku dejte do cedníku a propasírujte. Šťávu nalijte do rendlíku a nechte přivést k varu.
  8. Vařte, dokud se 1/3 nevyvaří. Kuře naporcujte a podávejte se šťávou a pečenými bramborami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty