Normandské kuře s jablky

Moje hodnocení
13x

Dokonale vyladěné chutě jsou jasným důkazem, že toto jídlo má svůj původ ve francouzské gastronomii. Navinulá jablka doplňuje jablečný cider, šalotky a voňavý estragon a všechny chutě se propojí v úžasné krémové omáčce.

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 ˚C.
  2. Ve velkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte 30 g másla a vložte na něj kuře rozporcované na kousky a zbavené kůže. Restujte na velkém ohni 10 minut až bude ze všech stran opečené dozlatova. Pořádně okořeňte solí a pepřem.
  3. Přidejte celé oloupané šalotky a nakrájený řapíkatý celer a pár minut restujte společně. Zalijte cidrem a vývarem. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí a kastrol vložte do trouby na 40 minut. Poté otestujte, jestli je kuře hotové, špičkou ostrého nože píchněte do masa a pokud z něj vytéká čirá šťáva, je akorát.
  4. Zatímco se kuře peče v troubě, rozehřejte zbytek másla na nepřilnavé pánvi a na něj dejte jablka zbavená jádřinců a nakrájená na měsíčky. Smažte z obou stran, až budou jablíčka mít zlatou barvu. Nechte je stranou a udržujte teplé.
  5. Smíchejte dohladka škrob se 2 lžícemi crème fraîche. Z pekáče vyjměte kousky kuřete, dejte je stranou a udržujte teplé. Do šťávy v pekáči vmíchejte směs škrobu a crème fraîche, poté přidejte zbylý crème fraîche, hořčici a estragon. Důkladně promíchejte, přiveďte k varu a nechte 3 minuty provařit, až šťáva lehce zhoustne.
  6. Servírujte kousky kuřete společně s omáčkou, šalotkami, celerem i opečenými jablíčky. Jako přílohu podávejte čerstvý bílý chléb nebo bagetu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty