Suroviny
- vepřová krkovice 4 plátky
- cibule 1 ks
- řepkový olej 6 lžic
- hrubozrnná hořčice 2 lžíce
- česnek 4 stroužky
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- šalvěj (několik lístků šalvěje nebo rozmarýnu)
- světlé pivo 300 ml
- med 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Plátkům masa na několika místech nařízněte okraje, aby se nekroutily. Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
- Smíchejte si marinádu z oleje, hořčice, prolisovaného česneku, zázvoru, posekaných lístků bylinek a pepře a vmíchejte do ní kolečka cibule (je lepší ji nechat takto ve větších kusech, aby se pak dala snadno vyndat).
- Plátky krkovice potřete touto marinádou z obou stran, naskládejte je na sebe do misky, zakryjte a dejte přes noc marinovat do chladničky.
- Druhý den rozpalte pánev (ideálně grilovací), jen zlehka ji potřete olejem (maso je už mastné dost) , maso osolte a plátky na ní opečte z každé strany 4 minuty.
- Opečené plátky naskládejte na sebe na list alobalu, zabalte a nechte cca 5 minut odpočívat, mezitím dodělejte šťávu – do pánve k výpeku přilijte pivo, med, osolte a opepřete, nechte mírně zredukovat, abyste měli tolik šťávy, kolik chcete.
- Ochutnejte a dochuťte. Na závěr rozpusťte ve šťávě lžíci másla a vraťte do pánve maso, vypněte plamen a zakryjte ho pokličkou, aby se prohřálo a obalilo šťávou.
- Mezitím si na jiné pánvi klasickým způsobem opečte topinky na oleji, opečené topinky vysušte papírovou utěrkou a potřete rozpůleným stroužkem česneku. Maso podávejte s topinkou a na kraj talíře dejte kopeček ajvaru.