redakce Prima FRESH

Pečená vepřová krkovice char siu

Moje hodnocení
10x

Plátky vepřové krkovice rádi připravujeme na grilu a jsou z ní také skvělé šťavnaté řízky, případně je můžeme dusit v různých omáčkách nebo péct v celku. To je i úprava podle následujícího receptu, ovšem s tím rozdílem, že se jedná o čínský, resp. tchajwanský způsob přípravy s voňavým kořením a specifickou marinádou, po níž bude maso jako nalakované. Char siu je pojem jak pro omáčku (v podstatě směs sójové a hoisin omáčky, koření a často i přírodního červeného barviva), tak pro výsledek, ať už jde o maso pečené v celku, nebo třeba grilované špízy. Momentální hit a setrvale neskutečná lahůdka!

4 porce
90 minut
čínská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso podélně rozkrojte. Všechny druhy omáček, víno, med, koření, česnek, zázvor a 45 g cukru promíchejte ve velké míse. V marinádě obalte maso a nechte ho nejlépe přes noc marinovat.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C. Maso vyjměte z marinády a položte na dobře naolejovanou mřížku postavenou v pekáči. Vlijte do něj 1 cm vroucí vody a vložte maso do předehřáté trouby.
  3. Marinádu a zbylý cukr promíchejte a dejte vařit na střední stupeň. Vařte asi 12 až 15 minut, až vznikne lepkavá omáčka. Odstraňte z ní hvězdičky badyánu a svitek skořice a marinádou potírejte každých 20 minut maso. Pečte ho 1 hodinu, až bude krásně lesklé a zlatohnědé. Na posledních 5 minut posypte sezamem.
  4. Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte se zbylou marinádou k namáčení a se zeleninou vařenou na páře. Obzvlášť dobře se hodí brokolice.
PRIMA TIP: Koření pěti vůní patří k základní výbavě čínské kuchyně. Mezi nejobvyklejší kombinace patří badyán (5 až 6 rozdrcených hvězdiček), hřebíček (1/2 lžičky mletého), skořice (1 lžíce mleté), sečuánský pepř (2 lžičky rozdrceného) a fenykl (1 lžíce mletých semínek), ale může se v něm ocitnout třeba i anýz, muškátový oříšek, kurkuma, pomerančová kůra…, zkrátka podle výrobce, rodiny, zvyklostí. I u nás už se stále častěji dá koupit hotové.

Vyzkoušejte recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty