Suroviny
- vepřová krkovice 1,8 kg
- grilovací omáčka (char siu - čínská ) 120 g
- ústřicová omáčka 80 ml
- čínské víno (švestkové) 125 ml
- med 115 g
- cukr krupice 90 g
- koření pěti vůní 1/2 lžičky
- badyán 2 ks
- celá skořice 1 svitek
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- zázvor (najemno nastrouhaný) 2 lžíce
- černá sezamová semínka (na posypání) 1 lžíce
Postup přípravy
- Maso podélně rozkrojte. Všechny druhy omáček, víno, med, koření, česnek, zázvor a 45 g cukru promíchejte ve velké míse. V marinádě obalte maso a nechte ho nejlépe přes noc marinovat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Maso vyjměte z marinády a položte na dobře naolejovanou mřížku postavenou v pekáči. Vlijte do něj 1 cm vroucí vody a vložte maso do předehřáté trouby.
- Marinádu a zbylý cukr promíchejte a dejte vařit na střední stupeň. Vařte asi 12 až 15 minut, až vznikne lepkavá omáčka. Odstraňte z ní hvězdičky badyánu a svitek skořice a marinádou potírejte každých 20 minut maso. Pečte ho 1 hodinu, až bude krásně lesklé a zlatohnědé. Na posledních 5 minut posypte sezamem.
- Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte se zbylou marinádou k namáčení a se zeleninou vařenou na páře. Obzvlášť dobře se hodí brokolice.
PRIMA TIP: Koření pěti vůní patří k základní výbavě čínské kuchyně. Mezi nejobvyklejší kombinace patří badyán (5 až 6 rozdrcených hvězdiček), hřebíček (1/2 lžičky mletého), skořice (1 lžíce mleté), sečuánský pepř (2 lžičky rozdrceného) a fenykl (1 lžíce mletých semínek), ale může se v něm ocitnout třeba i anýz, muškátový oříšek, kurkuma, pomerančová kůra…, zkrátka podle výrobce, rodiny, zvyklostí. I u nás už se stále častěji dá koupit hotové.
Vyzkoušejte recept na pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE