Ptáčky
- krůtí prsa 4 tenké plátky (po 100 g)
- hořčice (středně ostrá, na potření)
- anglická slanina (nebo špek) 4 plátky
- jablko (nakrájené na plátky) 1 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- drůbeží vývar 250 ml
- jablečný mošt 125 ml
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
Knedlíky
- žemle (nebo housky, den staré) 6 ks
- anglická slanina (nebo špek) 100 g
- cibule 1 ks
- máslo 80 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- vejce 5 ks
- smetana 300 ml
- mléko (podle potřeby)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- muškátový oříšek
Postup přípravy
- Plátky masa osolte, opepřete a z jedné strany potřete hořčicí. Položte plátek slaniny, čtvrtku po délce rozkrojené cibulky a několik tenkých plátků jablka. Stočte a spíchněte párátkem nebo ovažte kuchyňským provázkem.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej a roládky ze všech stran opečte dozlatova. Do pánve vsypte zbylé plátky jablka, smažte je asi 1 minutu, pak vlijte vývar a jablečnou šťávu a přikryté při mírné teplotě asi 20 minut duste.
- Maso vyndejte, šťávu rozmixujte ponorným mixérem, vlijte škrob rozmíchaný v troše studené vody, dobře promíchejte a krátce povařte, až šťáva zhoustne. Podle chuti osolte a opepřete.
- Na knedlíky nakrájejte žemle na asi 1cm kostičky. Také slaninu nakrájejte na drobné kostičky stejně jako cibuli, kterou osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na rozehřátém másle až zesklovatí. K cibuli vmíchejte petrželku a slaninu a ještě chvíli smažte, až se slanina vyškvaří.
- Do pánve teď vsypte kostičky pečiva a nechte je také opéci. Směs pak z pánve přesuňte do mísy a nechte trochu vychladnout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený papírem na pečení.
- Vejce rozmíchejte ve smetaně, osolte, opepřete a vmíchejte muškátový oříšek. Přelijte přes houskovou směs v míse, důkladně promíchejte, ale nehněťte. Je-li třeba, přidejte trochu mléka.
- Ze směsi vytvarujte 8 kulatých knedlíků, posaďte je na plech, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až budou zlatohnědé.
Krůtí ptáčky plněné jablky s pečenými špekovými knedlíky Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte také výborné pečené kuře s máslem a zeleninou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE