Suroviny
- vejce 3 ks
- cukr krystal 250 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- polohrubá mouka 350 g
- olej (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy, popřípadě sezamová semínka)
- kakao (holandského typu) 2 lžíce
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.
- Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.
- Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.
- Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypejte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.
- Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vám vzniklo mramorování.
- Bábovku pečte v troubě na 170–180 °C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).
- Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte, a měla by se sama na talíř krásně vyklopit. Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.
- Nechte vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem.
Šlehačková mramorová bábovka Zdroj: Karolína domácí kuchařka
Vyzkoušejte i recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete