Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- tučný tvaroh 250 g
- cukr krupice 250 g
- máslo 200 g
- vejce 4 ks
- jablka (velká kyselejší ) 4 ks
- mléko 100 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- rum (tuzemák) 2 lžíce
- zakysaná smetana (k podávání)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
- Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
- Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
- Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
- Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
- Podávejte se zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE