Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vláčná jablečná bábovka s tvarohem
Kynutá, třená, piškotová, kakaová, mramorová, hrníčková, šlehačková, tvarohová, pudinková, olejová, maminčina, babiččina, domácí... Osvědčených receptů na bábovku, která představuje jeden z našich nejoblíbenějších doma připravovaných dezertů, existuje celá řada. Předáváme si je z generace na generaci, sbíráme je po návštěvách a myslíme si, že „ta naše“ je stejně ta nej. My jsme upekli bábovku z jablek a tvarohu, která je ještě lepší servírovaná se zakysanou smetanou a teplým kakaem.
do 1,5 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
- polohrubá mouka 300 g
- plnotučný tvaroh 250 g
- cukr krupice 250 g
- máslo 200 g
- vejce 4 ks
- velká kyselejší jablka 4 ks
- kypřicí prášek 1 sáček
- mléko 100 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- tuzemák 2 lžíce
- špetka soli
- zakysaná smetana k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Oloupaná jablka nastrouhejte. Pokud při strouhání pustí vodu, slijte ji.
- Žloutky vyšlehejte s máslem a cukrem do pěny a přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva.
- Dále přidejte tuzemák, mléko a tvaroh.
- Z bílků ušlehejte sníh, který osolte a postupně ho přimíchejte společně s jablky ke směsi.
- Směs vlijte do bábovkové formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečte cca 45 minut na 170 °C.
- Podávejte se zakysanou smetanou.
PRIMA TIP: Vyzkoušejte plnotučný Hlavnický tvaroh z farmy ze Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Je vítězem soutěže Regionální potravina 2019 v Moravskoslezském kraji a chutná skvěle.