Suroviny
- kukuřice (zrna) 400 g
- zeleninový vývar (nebo kuřecí) 700 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- cibule 1 menší
- brambory 2
- muškátový oříšek špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Do hrnce dáme na másle lehce orestovat jednu menší cibuli nakrájenou nadrobno, poté přidáme 2 oloupané a na kostičky nakrájené brambory, krátce je opečeme.
Přisypeme 400 g kukuřičných zrn (může být mražená i čerstvá kukuřice), zalijeme 700 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru a necháme vařit asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
Poté vmícháme 150 ml smetany ke šlehání, směs rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a následně ji ještě propasírujeme přes jemné síto, aby polévka získala sametovou strukturu. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a případně špetkou muškátového oříšku.
Autor receptu: Tomáš Vytasil