Suroviny
- Dančí kýta 800 g
- slanina 100 g
- cibule 2
- mrkev 2
- česnek 3 stroužky
- rajčatový protlak 1 PL
- červené víno (nejlépe burgundské nebo plné suché) 500 ml
- vývar 300 ml
- bobkový list 2
- tymián 1 ML
- rozmarýn 1/2 ML
- nové koření 3 kuličky
- černý pepř celý 5 kuliček
- hladká mouka 1 PL
- máslo 2 PL
- olej 2 PL
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- petrželka
Krupicové noky
- mléko 250 ml
- máslo 40 g
- dětská krupička 120 g
- vejce 2
Postup
Příprava masa
Maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky cca 3 × 3 cm. Osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou. V hrnci nebo kastrolu s těžkým dnem rozehřejeme olej a orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu dozlatova.
Přidáme porce masa a ze všech stran je zprudka opečeme, aby se zatáhly. Maso poté vyjmeme stranou.
Do výpeku vložíme na plátky nakrájenou cibuli, mrkev a krátce orestujeme. Přidáme nasekaný česnek a rajčatový protlak, který necháme zkaramelizovat. Vrátíme maso zpět do hrnce, přidáme bylinky, koření a zalijeme červeným vínem.
Necháme přejít varem, aby se odpařil alkohol, a poté přilijeme vývar tak, aby bylo maso téměř ponořené. Hrnec přiklopíme a dusíme buď na plotně (na mírném ohni), nebo v troubě při 160 °C přibližně 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje do husté, sametové konzistence.
Podle potřeby dosolíme, případně zjemníme kouskem studeného másla pro lesk a chuť. Podáváme horké, posypané čerstvou sekanou petrželkou.
Krupicové noky
Do menšího hrnce nalijeme 250 ml mléka, přidáme špetku soli a 40 g másla, přivedeme k varu a poté vsypeme 120 g dětské krupice. Za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne a neodlepuje se od stěn hrnce – tím vznikne odpalované těsto.
Hrnec stáhneme z plotny, necháme pár minut zchladnout a pak do ještě teplé hmoty postupně zašleháme dvě vejce, až vznikne hladké a hustší těsto. Z něj pak dvěma lžícemi vykrajujeme noky, které vkládáme do vroucí osolené vody.
Vaříme je mírným varem asi 6–8 minut, dokud nevyplavou na povrch a nejsou pevné.
Autor receptu: Tomáš Vytasil