Suroviny
- měkký tvaroh (i vaničkový) 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- máslo (měkké) 180 g
- cukr krupice 220 g
- vejce (větší) 3 ks
- rum 1 lžíce
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- citronová kůra (z dobře omytého citronu)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Nejprve vyhřejte troubu na 170 °C.
- Bábovkovou formu zlehka vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.
- Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do pěny, pak vmíchejte tvaroh, vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru.
- Nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva a špetku soli. Důkladně promíchejte.
- Ze bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Poté těsto přendejte do formy, trochu uhlaďte povrch.
- S formou nebouchejte o desku. Přesuňte do trouby a pečte 50–60 minut.
- Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, je pečeno.
- Nechte zchladnout v otevřené troubě.
Vyzkoušejte i recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE