Tatarák
- mleté hovězí maso 250 g
- vejce 5
- chilli špetka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Focaccia napoletana
- hladká mouka 500 g
- sušené droždí 7 g
- vlažná voda 300 ml
- olivový olej 3 PL
- hrubá sůl
- rozmarýn
- sůl 10 g
Postup
Na tatarák si připravíme 250 g kvalitního mletého hovězího masa, které dáme do misky a promícháme se solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou chilli. Směs dobře propracujeme, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
Poté maso rozdělíme na porce, vytvarujeme do placiček a doprostřed každé uděláme menší důlek.
Do důlku opatrně rozklepneme celé syrové vejce, tedy bílek i žloutek. Takto připravený tatarák podáváme s čerstvým pečivem nebo topinkami či focacciou.
Focaccia Napoletana
Na domácí focacciu smícháme v míse 500 g hladké mouky, 10 g soli, 7 g sušeného droždí, 300 ml vlažné vody a 3 lžíce olivového oleje. Těsto dobře propracujeme a necháme alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté ho přendáme na plech vyložený pečicím papírem, roztáhneme prsty na placku vysokou asi 2 cm a necháme ještě 20 minut odpočinout. Do těsta pak uděláme bříšky prstů typické důlky, pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a můžeme přidat i rozmarýn nebo jiné bylinky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C přibližně 20–25 minut, dokud focaccia nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku, ale uvnitř zůstane nadýchaná. olníček smícháme se solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Autor receptu: Tomáš Vytasil