reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Citronovo-limetová bábovka s ledovou polevou
Autor: Marek Kučera Citronovo-limetová bábovka s ledovou polevou

Citronovo-limetová bábovka s ledovou polevou

Hodnoceno: 7x
Ultramoderní, supervoňavá, nadýchaná kalifornská verze „práškové“ bábovky s razantním, dvojitým úderem citrusů.
do 1 hodiny
8–10 porcí

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Věncovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
  2. Nejlépe elektrickými metlami nebo v robotu rozšlehejte vejce po jednom na hustou, světlou směs, asi 3 minuty. Přidejte cukr a při střední rychlosti šlehejte 3 až 5 minut, až vznikne světlá a nadýchaná směs. Zašlehejte k ní citrusovou šťávu, kůru a vanilku.
  3. Snižte rychlost a opatrně zašlehejte mouku s práškem. Nakonec přidejte mléko, limonádu a máslo a ušlehejte těsto. Vlijte ho do formy, vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto propečené. Korpus nechte chladnout ve formě na mřížce asi 5 minut, pak ho vyklopte.
  4. Ještě trochu teplý korpus potřete polevou: promíchejte moučkový cukr a citrusovou šťávu do požadované hustoty a zakapejte korpus. Posypte citrusovou kůrou promíchanou s krupicovým cukrem. Chcete-li, ozdobte plátky citrusů.

PRIMA TIP: Mohlo by se zdát, že na rozdíl od pracných kynutých těst jsou ta rychlá s práškem do pečiva vynálezem moderní doby, ale není to úplně tak. Královéhradecká učitelka vaření Anuše Kejřová uvádí ve svých Českých moučnících (vyšly ve 30. letech minulého století) hned 3 bábovky s práškem a k tomu uvádí: „Dobrý pečivový prášek nezanechává po upečení žádné pachuti a správně použit ušetří tuku, vajec, neboť svým účinkem těsto kypří. Hospodyně má však při nákupu dbáti toho, aby kupovala vždy a jen dobrý český výrobek.“

Citronovo-limetová bábovka s ledovou polevou
Autor: Marek Kučera Citronovo-limetová bábovka s ledovou polevou

reklama