Suroviny
- hladká mouka (prosátá) 270 g + na vysypání formy
- vejce (velká ) 4 ks
- cukr krupice 300 g
- citronová šťáva z 1 citronu
- citronová kůra (nastrouhaná ) 1 lžíce
- limetková šťáva z 1 limety
- limetková kůra (nastrouhaná ) 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- plnotučné mléko 200 ml
- 7-Up (nebo Sprite) 120 ml
- máslo (rozpuštěné) 110 g + 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
Poleva
- moučkový cukr 250 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- cukr krupice 1 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžíce
- limetková kůra 1/2 lžíce
- citron (případně plátky citronu a/nebo limety na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Věncovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
- Nejlépe elektrickými metlami nebo v robotu rozšlehejte vejce po jednom na hustou, světlou směs, asi 3 minuty. Přidejte cukr a při střední rychlosti šlehejte 3 až 5 minut, až vznikne světlá a nadýchaná směs. Zašlehejte k ní citrusovou šťávu, kůru a vanilku.
- Snižte rychlost a opatrně zašlehejte mouku s práškem. Nakonec přidejte mléko, limonádu a máslo a ušlehejte těsto. Vlijte ho do formy, vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto propečené. Korpus nechte chladnout ve formě na mřížce asi 5 minut, pak ho vyklopte.
- Ještě trochu teplý korpus potřete polevou: promíchejte moučkový cukr a citrusovou šťávu do požadované hustoty a zakapejte korpus. Posypte citrusovou kůrou promíchanou s krupicovým cukrem. Chcete-li, ozdobte plátky citrusů.
PRIMA TIP: Mohlo by se zdát, že na rozdíl od pracných kynutých těst jsou ta rychlá s práškem do pečiva vynálezem moderní doby, ale není to úplně tak. Královéhradecká učitelka vaření Anuše Kejřová uvádí ve svých Českých moučnících (vyšly ve 30. letech minulého století) hned 3 bábovky s práškem a k tomu uvádí: „Dobrý pečivový prášek nezanechává po upečení žádné pachuti a správně použit ušetří tuku, vajec, neboť svým účinkem těsto kypří. Hospodyně má však při nákupu dbáti toho, aby kupovala vždy a jen dobrý český výrobek.“