Citronovo-limetová bábovka s ledovou polevou

Moje hodnocení
9x

Ultramoderní, supervoňavá, nadýchaná kalifornská verze „práškové“ bábovky s razantním, dvojitým úderem citrusů.

8 porcí
60 minut
australská

Suroviny

  • hladká mouka, prosátá 270 g + na vysypání formy
  • kypřicí prášek 2 a 1/4 lžičky
  • sůl 1/2 lžičky
  • velká vejce 4 ks
  • cukr krupice 300 g
  • šťáva z 1 citronu + 1 lžíce nastrouhané kůry
  • šťáva z 1 limety + 1 lžíce nastrouhané kůry
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • plnotučné mléko 200 ml
  • 7-Up nebo Sprite 120 ml
  • máslo, rozpuštěné 110 g + 2 lžíce

Poleva

  • cukr moučka 250 g
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • cukr krupice 1 lžíce
  • citronová kůra 1/2 lžíce
  • limetová kůra 1/2 lžíce
  • případně plátky citronu a/nebo limety na ozdobu

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Věncovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
  2. Nejlépe elektrickými metlami nebo v robotu rozšlehejte vejce po jednom na hustou, světlou směs, asi 3 minuty. Přidejte cukr a při střední rychlosti šlehejte 3 až 5 minut, až vznikne světlá a nadýchaná směs. Zašlehejte k ní citrusovou šťávu, kůru a vanilku.
  3. Snižte rychlost a opatrně zašlehejte mouku s práškem. Nakonec přidejte mléko, limonádu a máslo a ušlehejte těsto. Vlijte ho do formy, vložte do trouby a pečte 30 až 35 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto propečené. Korpus nechte chladnout ve formě na mřížce asi 5 minut, pak ho vyklopte.
  4. Ještě trochu teplý korpus potřete polevou: promíchejte moučkový cukr a citrusovou šťávu do požadované hustoty a zakapejte korpus. Posypte citrusovou kůrou promíchanou s krupicovým cukrem. Chcete-li, ozdobte plátky citrusů.

PRIMA TIP: Mohlo by se zdát, že na rozdíl od pracných kynutých těst jsou ta rychlá s práškem do pečiva vynálezem moderní doby, ale není to úplně tak. Královéhradecká učitelka vaření Anuše Kejřová uvádí ve svých Českých moučnících (vyšly ve 30. letech minulého století) hned 3 bábovky s práškem a k tomu uvádí: „Dobrý pečivový prášek nezanechává po upečení žádné pachuti a správně použit ušetří tuku, vajec, neboť svým účinkem těsto kypří. Hospodyně má však při nákupu dbáti toho, aby kupovala vždy a jen dobrý český výrobek.“

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty