Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- cukr krupice 250 g
- rostlinný olej 125 ml
- voda 125 ml
- vejce 5 ks
- citronová kůra (nastrouhaná)
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Nejprve oddělte žloutky a bílky do samostatných misek. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. žloutky dejte do větší mísy s cukrem a vyšlehejte je i s citronovou kůrou do světlé pěny. Poté do nich postupně zašlehejte i olej a vodu.
- Pak do tekuté směsi zašlehejte i prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec do směsi něžně zapracujte ušlehaný sníh.
- Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Připravené těsto vlijte do formy.
- Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40–45 minut. Vyzkoušejte test se špejlí, až ji vyndáte z těsta suchou, bábovka bude upečená. Mírně vychladlou bábovku vyklopte, pocukrujte a můžete podávat.
PRIMA TIP: Pokud chcete bábovku mramorovanou, asi třetinu těsta oddělte, vmíchejte do něj 1 lžíci holandského kakaa a nalijte navrch světlého těsta – během pečení se propadne do světlého a těsto se samo probarví. Pokud máte rádi svěží chuť citronu, do bábovky můžete kromě kůry přidat i šťávu z asi 1/2 citronu.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE