Olejová bábovka – recept na vláčný moučník s vůní citronu

Moje hodnocení
37x

Olejová bábovka patří mezi tradiční recepty, které jsou v pohotovosti zvlášť o víkendech. Jednoduchá příprava z pár surovin zaručí, že během chvíle bude domov vonět, a ke kávě můžete servírovat moučník, na kterém si každý pochutná.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve oddělte žloutky a bílky do samostatných misek. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. žloutky dejte do větší mísy s cukrem a vyšlehejte je i s citronovou kůrou do světlé pěny. Poté do nich postupně zašlehejte i olej a vodu.
  2. Pak do tekuté směsi zašlehejte i prosátou mouku s kypřicím práškem. Nakonec do směsi něžně zapracujte ušlehaný sníh.
  3. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Připravené těsto vlijte do formy.
  4. Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 40–45 minut. Vyzkoušejte test se špejlí, až ji vyndáte z těsta suchou, bábovka bude upečená. Mírně vychladlou bábovku vyklopte, pocukrujte a můžete podávat.

PRIMA TIP: Pokud chcete bábovku mramorovanou, asi třetinu těsta oddělte, vmíchejte do něj 1 lžíci holandského kakaa a nalijte navrch světlého těsta – během pečení se propadne do světlého a těsto se samo probarví. Pokud máte rádi svěží chuť citronu, do bábovky můžete kromě kůry přidat i šťávu z asi 1/2 citronu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty