Masové kuličky
- mleté hovězí maso 450 g
- čínské rýžové víno (Shaoxing nebo suché sherry) 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- chilli vločky 1 lžička
- hnědý cukr 1/4 lžičky
- česnek 2 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžička
- vejce 1 ks
- jarní cibulka 1 ks + k podávání
- strouhanka
- řepkový olej (na smažení)
- chilli paprička (k podávání)
- sezamová semínka (k podávání)
Omáčka
- hnědý cukr 4 lžíce
- sójová omáčka 4 lžíce
- voda 6 lžic
- česnek (nastrouhaný) 4 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 2 lžičky
- kukuřičný škrob 1 lžička
Mongolská kuchyně je známá svými masitými pokrmy, které vycházejí z pastevecké tradice tamních obyvatel. Kombinuje jednoduché, ale výrazné ingredience – maso, sójovou omáčku, česnek, chilli a zázvor. Tento recept je moderní asijskou variací klasického pokrmu „Mongolian beef“, který si získal oblibu po celém světě díky své bohaté chuti a rychlé přípravě.
Postup přípravy
Smíchejte v míse mleté hovězí maso, víno, sójovou omáčku, chilli vločky, hnědý cukr, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, vejce a nasekanou zelenou cibulku. Důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Z masové směsi vytvarujte menší kuličky.
Připravte omáčku – v misce smíchejte všechny ingredience kromě kukuřičného škrobu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
Na pánvi rozehřejte lžičku oleje a kuličky na něm orestujte dozlatova ze všech stran.
Opečené kuličky odsuňte na stranu, slijte přebytečný tuk a přilijte připravenou omáčku. Společně vařte asi 2 minuty za stálého míchání.
Vmíchejte kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě, promíchejte a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
Ozdobte jarní cibulkou, chilli papričkou a sezamovými semínky. Podávejte s dušenou rýží nebo nudlemi.
PRIMA TIPY:
Použijte mleté kuřecí, krůtí nebo vepřové maso pro jemnější chuť.
Nahraďte víno rýžovým octem pro svěžejší tón.
Omáčku můžete zjemnit lžící medu nebo naopak přitvrdit přidáním extra chilli pasty.
Připravte také výborné kuřecí kung pao podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia