Halušky:
- hladká mouka 600 g
- vejce 5 ks
- sůl
- máslo (na vymazání formy)
Na zapečení:
Postup přípravy:
Z mouky, vajec a soli vypracujte tužší těsto. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a přes síto na halušky protlačte těsto přímo do vody. Halušky jsou hotové, když vyplavou na povrch. Sceďte je, propláchněte studenou vodou a přendejte do máslem vymazané zapékací formy (20 × 30 cm).
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na malé kousky, brynzu rozdrobte a nivu nakrájejte na větší kostky.
Na másle orestujte cibuli dozlatova, přidejte slaninu a krátce společně opečte. Posypte nasekanou petrželkou, promíchejte a přidejte k haluškám. Opepřete a vše promíchejte.
Pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 15 minut. Poté přidejte brynzu a nivu a pečte dalších 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezapeče. Vyjměte z trouby a dozdobte čerstvou petrželkou.
Do směsi můžete přidat i stonky jarní cibulky.
Klasický recept na halušky také máme. Stačí spustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Halušky se zelím a uzeným