Cheesecake náplň
- krémový sýr (pokojové teploty) 230 g
- cukr krupice 100 g
- vejce (velké) 1 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 2 lžičky
Těsto
- kakao (holandského typu) 45 g
- hořká čokoláda (70% čokoláda, nasekaná nadrobno) 170 g
- instantní káva (granule) 1 lžíce
- voda (horká ) 65 ml
- hladká mouka 225 g
- jedlá soda 1 lžička
- zakysaná smetana (pokojové teploty) 250 ml
- máslo (pokojové teploty) 170 g
- cukr krupice (přírodní ) 400 g
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- vejce (velká, pokojové teploty) 5 ks
- sůl 1 lžička
Poleva
- smetana ke šlehání 120 ml
- kukuřičný sirup 2 lžičky
- hořká čokoláda (70% čokoláda, nasekaná) 110 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkou formu lehce vymažte tukem nebo vystříkejte olejem ve spreji.
- Na náplň promíchejte nejlépe v robotu krémový sýr s cukrem dohladka. Přidejte vejce, vanilku a mouku a dobře promíchejte. Dejte stranou.
- Na těsto promíchejte kakao, čokoládu a granule kávy ve velké míse. Zalijte vroucí vodou a mísu přikryjte. Nechte stát 5 minut. V menší misce promíchejte mouku, sůl a sodu.
- Čokoládovou směs prošlehejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Až bude vychladlá, vmíchejte do ní smetanu.
- Nejlépe v robotu utřete máslo, cukr a vanilku (trvá to asi 3 minuty), až vznikne světlá nadýchaná směs. Po jednom k ní zatřete vejce. Při nízké rychlosti postupně a střídavě zašlehávejte moučnou a čokoládovou směs, začněte a končete moukou. Ušlehejte hladké těsto.
- Do připravené formy vlijte o něco víc než polovinu těsta. Na těsto dejte tvarohovou náplň tak, aby nestékala k okrajům formy. Navrch vlijte zbylé těsto. Formu vložte do trouby a bábovku pečte asi 50 minut. Když do středu těsta vpíchnete špejli, mělo by na ní ulpět pár vlhkých drobků, těsto zůstane velmi vláčné. Nechte ve formě na mřížce chladnout asi 10 minut, pak bábovku vyklopte a nechte úplně vychladnout.
- Mezitím ohřejte na středním stupni v kastrůlku smetanu s kukuřičným sirupem, až bude směs horká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte za stálého šlehání čokoládu, až vznikne hladká poleva. Nechte ji trochu vychladnout a pak jí zakapejte bábovku. Před podáváním nechte asi 10 minut stát, aby poleva trochu ztuhla.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE