Suroviny
- hladká mouka 400 g
- prášek do pečiva 2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- cukr 250 g
- kakao 40 g
- vejce 2 ks
- olej 120 ml
- mléko 120 ml
- zakysaná smetana 180 g
- instantní káva 2 lžičky + 80 ml vroucí vody
- sůl špetka
Ricottová náplň
- ricotta 1 kelímek
- vejce 1 ks
- kukuřičný škrob 1 lžíce
- cukr 60 g
- vanilka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou anebo použijte sprej na formy.
- Instantní kávu dejte do hrníčku, zalijte vroucí vodou, zamíchejte a nechte mírně zchladit.
- Do jedné mísy nasypte suché suroviny: mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl a vše promíchejte.
- Do druhé mísy dejte mokré suroviny: olej, mléko, vajíčka, smetanu a kávu, metličkou vše lehce prošlehejte.
- K suchým surovinám přilijte ty mokré a vše zpracujte v těsto. V jiné míse smíchejte ricottu s cukrem, vajíčkem, škrobem a vanilkou.
- Půlku kakaového těsta dejte do formy na bábovku, přidejte ricottové těsto a pak zalijte druhou půlkou kakaového těsta.
- Bábovku pečte v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 1 hodinu. Kontrolu upečení proveďte špejlí.
- Pokud je po vytažení špejle suchá, bábovka je upečená. Hotovou bábovku vyklopte na mřížku a nechte plně vychladit. Poté rozkrojte na jednotlivé kousky.
Kakaová bábovka s ricottovou náplní 2 Zdroj: Garden & Kitchen