Náplň:
- vepřová šunka 100 g
- mražený hrášek 100 g
- vejce 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě mletý černý)
- slunečnicový olej 1 lžíce
Roláda:
- hovězí kýta 800 g
- sůl
- pepř (čerstvě mletý černý)
- slunečnicový olej 4 lžíce
- cibule 1 ks
- hovězí vývar asi 400 ml
- hladká mouka 2 lžíce
Postup přípravy:
Nakrájejte šunku na kostičky a krátce ji opečte na rozehřáté lžíci oleje. Přidejte rozmrazený hrášek, rozšlehaná vejce, osolte, opepřete a míchejte do polotuha. Směs odstavte a nechte vychladnout.
Rozkrojte maso na větší plát a rozklepejte ho přes potravinářskou fólii. Osolte, opepřete a potřete vychladlou vaječnou směsí. Sviňte do rolády a zajistěte provázkem.
Rozehřejte zbylý olej v hrnci, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte roládu a opečte ze všech stran. Přesuňte vše do pekáče, podlijte horkým vývarem a přiklopte. Pečte při 170 °C asi 70 minut, během pečení roládu přelévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou.
Roládu vyjměte a udržujte v teple. Šťávu slijte do kastrůlku, zaprašte moukou, promíchejte a provařte asi 10 minut. Podle potřeby dolijte horkou vodu a omáčku dochuťte solí a pepřem. Přeceďte přes jemné síto. Roládu zbavte provázku, nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a šťouchanými brambory.
Další česká klasika s hovězím masem? Určitě si pusťte tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Znojemská omáčka s hovězím masem