Suroviny
- kakao (holandského typu) 45 g
- čokoláda na vaření 170 g
- instantní káva 1 lžíce
- voda (vroucí ) 65 ml
- hladká mouka 225 g
- jedlá soda 1 lžička
- zakysaná smetana 150 ml
- máslo (změklé ) 170 g
- cukr krupice (přírodní ) 250 g
- vanilkový extrakt 1 lžíce
- vejce (pokojové teploty) 5 ks
- mléčná čokoláda (hotová mléčná poleva) 100 g
- máslo (nebo olej na vymazání formy)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu lehce vymažte tukem nebo vystříkejte olejem ve spreji.
- Na těsto promíchejte kakao, čokoládu a granule kávy ve velké míse. Zalijte vroucí vodou a mísu přikryjte. Nechte stát 5 minut. V menší misce promíchejte mouku, sůl a sodu.
- Čokoládovou směs prošlehejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Až bude vychladlá, vmíchejte do ní smetanu.
- Nejlépe v robotu utřete máslo, cukr a vanilku (trvá to asi 3 minuty), až vznikne světlá nadýchaná směs. Po jednom k ní zatřete vejce. Při nízké rychlosti postupně a střídavě zašlehávejte moučnou a čokoládovou směs, začněte a končete moukou. Ušlehejte hladké těsto.
- Do připravené formy vlijte připravené těsto. Formu vložte do trouby a bábovku pečte asi 45–50 minut. Když do středu těsta vpíchnete špejli, mělo by na ní ulpět pár vlhkých drobků, těsto zůstane velmi vláčné. Nechte ve formě na mřížce chladnout asi 10 minut, pak bábovku vyklopte a nechte úplně vychladnout.
- Mezitím ohřejte čokoládovou polevu podle návodu na obalu. Opatrně ji nakapejte na bábovku. Před podáváním nechte asi 10 minut stát, aby poleva trochu ztuhla.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE