Extra čokoládová bábovka s polevou

Moje hodnocení
14x

Dnes tu máme speciální recept pro všechny čokoholiky! V téhle bábovce najdete kakao i čokoládu a výsledek je korunován polevou z mléčné čokolády.

12 porcí
90 minut

Suroviny

  • kakao holandského typu 45 g
  • čokoláda na vaření 170 g
  • granule instantní kávy 1 lžíce
  • vroucí voda 65 ml
  • hladká mouka 225 g
  • vejce (sůl) 1 lžička
  • jedlá soda 1 lžička
  • zakysaná smetana 150 ml
  • máslo (změklé máslo) 170 g
  • přírodní krupicový cukr 250 g
  • vanilka (vanilkový extrakt) 1 lžíce
  • vejce (vejce pokojové teploty) 5 ks
  • hotová mléčná poleva 100 g
  • máslo nebo olej na vymazání formy

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu lehce vymažte tukem nebo vystříkejte olejem ve spreji.
  2. Na těsto promíchejte kakao, čokoládu a granule kávy ve velké míse. Zalijte vroucí vodou a mísu přikryjte. Nechte stát 5 minut. V menší misce promíchejte mouku, sůl a sodu.
  3. Čokoládovou směs prošlehejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Až bude vychladlá, vmíchejte do ní smetanu.
  4. Nejlépe v robotu utřete máslo, cukr a vanilku (trvá to asi 3 minuty), až vznikne světlá nadýchaná směs. Po jednom k ní zatřete vejce. Při nízké rychlosti postupně a střídavě zašlehávejte moučnou a čokoládovou směs, začněte a končete moukou. Ušlehejte hladké těsto.
  5. Do připravené formy vlijte připravené těsto. Formu vložte do trouby a bábovku pečte asi 45–50 minut. Když do středu těsta vpíchnete špejli, mělo by na ní ulpět pár vlhkých drobků, těsto zůstane velmi vláčné. Nechte ve formě na mřížce chladnout asi 10 minut, pak bábovku vyklopte a nechte úplně vychladnout.
  6. Mezitím ohřejte čokoládovou polevu podle návodu na obalu. Opatrně ji nakapejte na bábovku. Před podáváním nechte asi 10 minut stát, aby poleva trochu ztuhla.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty