Těsto:
- hladká mouka 170 g
- moučkový cukr 25 g
- máslo (studené) 105 g
- sůl 1 špetka
- voda (ledová) 55 ml
Náplň:
- švestky (kompotované a bez nálevu; např. Giana) 300 g
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- tučný tvaroh 400 g
- třtinový cukr 70 g
- žloutek 1–2 ks
- vanilkový extrakt (pár kapek)
Na potření a posypání:
- žloutek 1 ks
- smetana ke šlehání 2 lžíce
- mandlové lupínky
Postup přípravy:
Nejprve zadělejte těsto – mouku, cukr, sůl a studené máslo rychle promíchejte. Přidejte ledovou vodu a těsto nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
Mezitím připravte náplň. Utřete tvaroh, cukr, žloutek a vanilku. Švestky sceďte a promíchejte se škrobem.
Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte. Potřete tvarohovou směsí a zaskládejte švestkami. Okraje volně přehněte, potřete žloutkem se smetanou a posypte mandlemi.
Vložte do předehřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut. Po upečení je galetka vláčná uvnitř a křupavá na povrchu.
PRIMA TIP: Zkuste švestky lehce podusit s trochou rumu, skořice a kapkou medu – galetka pak získá ještě výraznější chuť.
Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot Zdroj: Giana
Zdroj: Giana
Další tip, jak zužitkovat švestky? Pusťte si náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý švestkový koláč
Nebo zkuste další galetky, klidně i slané:
Švestková sezona
Švestky patří do zlatého fondu českých surovin, výborné, lehce nakyslé ovoce má mnoho využití. A teď nemáme na mysli jen slivovici, na kterou můžeme být právem hrdí. Klasikou jsou různé koláče, mezi favority patří například malé kynuté koláče se švestkami. Podzimní kuchyně se neobejde bez sladkých ovocných knedlíků, vyzkoušejte třeba švestkové knedlíky z bramborového těsta. Perfektní chuťové spojení tvoří švestky s mákem. Využijte tuto kombinaci v jednom z nejjednodušších moučníků a připravte křupavý švestkový crumble s mákem. Neméně skvělý, a také velmi jednoduchý, je makovec se švestkami. Báječnou navinulou chuť švestek můžete uchovat na zimu v podobě oblíbených povidel. Zkuste voňavá pečená povidla se skořicí a badyánem. A fajnšmekři si můžou doma vyrobit geniální švestkovou nutellu s čokoládou.